miercuri, 22 august 2012

Vară fierbinte

De data asta am depășit toate recordurile la pauza de scris pe blog... Mă gândesc serios să-l închid, nu este nicidecum de succes iar eu sunt din ce în ce mai puțin motivat să scriu - deși, evident, densitatea lucrurilor care nu merg bine în România nu a scăzut deloc.

Scandalurile cu plagiatele și așa-zisa lovitură de stat, referendumul prost organizat și cu deznodământ foarte contestabil, circul de zi cu zi, totul arată că avem o clasă politică expirată. Lucru dealtfel știut...

Este însă trist că această clasă politică și chiar proaspăt reconfirmatul președinte au sprijinul Europei și Statelor Unite, din rațiuni care n-au absolut nici o legătură cu legalitatea sau binele poporului - ele țin pur și simplu de frica de a atenta la status-quo-ul existent, orice precedent în care populația ar reuși să-și recâștige dreptul la alegere fiind (pe bună dreptate) privit ca periculos de toți politicienii lumii. Poporul, de care atâția fac caz dar care de fapt este văzut doar ca o vacă de muls, trebuie să stea cuminte și să aleagă doar o dată la 4-5-6 ani, așa cum este ”îndrumat” de mass-media care nu mai e de mult independentă.

Ar trebui să înțelegem cu toții că democrația și capitalismul, așa cum erau ele acum 20-30 de ani, și-au cam trăit traiul. Societatea evoluează și formele vechi devin tot mai inadecvate fondului nou. Așa ca formele acestea de societate și economie sunt în curs de schimbare și ele, și depinde numai de ”cei mulți” ca aceste schimbări să nu le fie total defavorabile (cum se prefigurează în momentul de față). România și alte state slabe sunt terenuri de test pentru direcțiile în care se pot face schimbările.

luni, 12 martie 2012

Câinii latră, caravana trece

Văd că politicienii merg înainte cu două inițiative extrem de proaste (ca să mă exprim rezervat), împotriva cărora este majoritatea populației. Pur și simplu nu le pasă de ce zice lumea.

Prima: vânzarea unor acțiuni (multe ca proporție) pe care statul le deține încă la companiile de energie. După jaful ”băieților deștepți” prin care companiile au acumulat pierderi iar ”ei” miliarde prin conturile elvețiene, într-un moment în care în toată lumea se prevede criza energetică și statele încearcă să recupereze controlul asupra producerii și distribuției de energie, noi mergem iar împotriva curentului. Și gata, în lipsa unor proteste de stradă, săptămâna viitoare încep vânzările! Doar trebuie bani de prostit proștii în campania electorală!

A doua: înființarea unei secții în limba maghiară la universitatea de medicină de la Târgu Mureș. Nu am nimic împotriva ungurilor sau altor minorități, nu cred în ”culpe de grup” și cred că fiecare om trebuie evaluat individual independent de naționalitate. Dar nu înțeleg rațiunea de a exista a învățământului în limbile minorităților: ideea ar fi ca statul român să educe forță de muncă pentru piața românească, nu? Atunci de ce în altă limbă decât româna? Înțeleg ca la clasele 1-4 de exemplu să fie 50-50% programa, astfel încât copiii care în cei 7 ani de-acasă nu au vorbit limba română s-o poată învăța fără a fi defavorizați în comparație cu ceilalți. Dar atât! După aceea nu are absolut nici o rațiune de a exista învățământul plătit de stat în limbile minorităților. Particular, nu am nimic împotrivă. Cam la fel ca și lipsa rațiunii de a exista a unui partid pe criterii etnice cum e UDMR-ul (nu mai sunt în Europa civilizată astfel de partide), mai ales de când s-a introdus votul uninominal!

Ei, dar, cum nu țipă destui destul de tare, guvernanții merg înainte ca boierii pe moșie, cu dispreț pentru opinia cetățenilor care i-au ales și ai căror angajați sunt!

luni, 13 februarie 2012

Coduri

De câteva săptămâni iarna a redevenit "ca odinioară", cu ger, viscol şi multă zăpadă. În frenezia codurilor galbene şi portocalii (unii zic că roşul a fost evitat din motive mai dubioase) s-a decis şi căderea guvernului Boc, înlocuirea miniştrilor creând un vid de putere care a fost contraproductiv pentru măsurile care trebuiau luate rapid.

Din păcate, zeci de oameni au murit din cauza condiţiilor meteo. Nu vreau să reiau fraza mult prea tocită zilele acestea cu "răspunsul autorităţilor" - este, cred, clar că se putea face mai mult chiar în condiţiile actuale, şi că s-ar fi putut face mult mai mult dacă se făceau nişte pregătiri elementare pentru iarnă.

Sunt câteva lucruri care cred eu că trebuie remarcate în toată această debandadă, ce a "pus în valoare" starea jalnică a României în mai multe domenii:
- Starea materială extrem de precară a populaţiei (de la sate în primul rând). Acolo oamenii nu mai au "provizii de iarnă", trăiesc de pe o zi pe alta. Lemnele de foc sunt în fiecare toamnă motive de nesfârşite calcule, pentru că presupun o cheltuială greu suportabilă pentru majoritatea dintre ei, sacrificii greu de îndurat. Mâncarea în ţara noastră se importă în proporţie de 80% - satele româneşti nu mai sunt autosuficiente!
- Pe vremuri existau "parazăpezi", care erau instalate pe lângă drumurile importante la venirea iernii şi împiedicau formarea troienelor. Acestea au fost probabil unele din primele victime ale negustorilor de fier "vechi" de după revoluţie.
- Infrastructura feroviară este într-o stare dezastruoasă, după prădăciuni de două decenii. Evident că pe liniile unde circulau 10 trenuri pe zi, puneai un plug la fiecare locomotivă şi nu aveau timp să se formeze nămeţi. Acum, când pe aceleaşi linii mai trece doar un tren pe zi, acesta poate rămâne, cum s-a demonstrat, şi 2-3 zile pe drum.
- Depindem mult mai mult (mult prea mult!) de transportul auto de marfă. Când Europa face eforturi să treacă tot mai mult pe trasportul pe calea ferată, mai ieftin, ecologic şi eficient, la noi se merge exact în direcţia opusă.
- Utilajele de deszăpezire - cine să le cumpere, din ce bani? Aceasta este o problemă şi în alte state se pare, pentru că nişte calcule cost-beneficiu clasice, în care viaţa unui om are un preţ fix, nu prea justifică achiziţionarea acestor utilaje! Trebuie ceva mai mult decât nişte calcule financiare pentru a avea aceste utilaje pregătite în caz de nevoie în cantităţi suficiente, trebuie hotărârea statului de a nu pierde vieţi omeneşti!

Cam asta ar fi... Poate am omis câte ceva, dar acum astea îmi vin în minte. România ne arată zilele acestea un tablou destul de sinistru.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Legea sănătăţii

Se discută zilele astea despre noua lege a sănătăţii, o altă mare invenţie a actualei guvernări. Probabil va fi trecută tot prin asumarea răspunderii guvernului. Legea are nenumărate lacune, multe dintre ele intenţionate pentru a crea posibilitatea de canalizare a fondurilor pe anumite făgaşe...

Este de o gravitate incredibilă faptul că se vrea a se privatiza medicina de urgenţă şi faptul că se vor da spitalele recent închise pomană "întreprinzătorilor" (elucidând astfel motivaţia acelei mişcări cu comasarea spitalelor).

Cât despre domnul doctor Raed Arafat, sper să reuşească totuşi şi singur în lupta inegală pe care o duce... Dacă până acum nu şi-a dat seama, va realiza acum cât de puţină solidaritate şi spirit de bine obştesc au românii.