Conflictul din Georgia continuă. Zic din Georgia (nu Caucaz) pentru că în realitate totul se petrece pe teritoriul Georgiei, stat independent şi suveran. Dar mic.
În ziua de azi, pentru cei câţiva jucători din categoria grea restul lumii se împarte în 2 categorii: cei de care le pasă un pic şi cei de ale căror păreri care nu le pasă deloc. În general, calitatea de membru în prima categorie se dobândeşte prin armamentul nuclear. Cei din a doua categorie sunt doar obiect de tranzacţii, nu şi parteneri de discuţii. Lor în cel mai bun caz li se aduc la cunoştiinţă pe cale diplomatică hotărârile greilor. Altfel, li se pot aduce la cunoştinţă direct cu tunul şi aviaţia, daca întâmplător asta li se pare greilor mai şic la un moment dat.
Este ceea ce se întâmplă în Georgia acum. După Irak şi Afganistan, americanii nu pot ridica vocea (şi de fapt nici nu-i interesează toată tărăşenia), iar Putin demonstrează lumii întregi că face ce vor muşchii lui prin apropierea graniţelor Rusiei. Cu cele două teritorii separatiste din Georgia, Rusia nu va câştiga doar o zonă întinsă de litoral, dar va fi la o aruncătură de băţ de două puncte strategice: capitala, Tbilisi, şi portul Poti de la Marea Neagră, important pentru tranzitul de hidrocarburi spre o Europă care s-ar fi dorit independentă de Rusia din acest punct de vedere.
Şah. Mat?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu