miercuri, 22 iulie 2009

Gaudeamus

Interesant scandalul (meciul?) MECI – Universitatea Spiru Haret. Eu sunt convins că la ora actuală sunt puţini cei care cred că universităţile private din România se face cu adevărat şcoală de calitate. Fiind în domeniu, am avut experienţe directe şi indirecte în acest sens. Este adevărat că există câteva procente din studenţi, chiar de la formele de învăţământ fără frecvenţă, care sunt într-adevăr interesaţi şi-şi dau silinţa să înveţe ceva. Dar sunt doar câteva procente! M-a uimit şi mă uimeşte hotărârea unora care au reuşit să termine un liceu fără ca măcar să ştie să scrie şi să facă nişte adunări şi scăderi corect, trecând prin şcoală ca raţa prin apă din mila sau sictirul profesorilor, să facă o facultate, să aibă Diplomă! Şi mai mult, aceştia sunt revoltaţi dacă li se spune că nu trebuie doar să plătească, ci să şi înveţe ceva pentru asta!

Este de asemenea uimitor analfabetismul conducerii Universităţii Spiru Haret! L-aţi văzut pe rector şi pe alţi oficiali ai acestei universităţi? Nu sunt capabili să se exprime coerent româneşte, le e greu şi să citească de pe nişte foi (cu siguranţă scrise de alţii). Această universitate refuză să respecte legea din 2006, cea mai recentă în domeniu care reglementează activitatea învăţământului superior. Refuză, pentru că nu ar îndeplini criteriile de acreditare conform acestei legi. Au fost toleraţi totuşi până acum, iar Ministerul Învăţământului le-a semnat zeci de mii de diplome pe an, deşi chiar conform legii vechi, nu aveau acreditate atâtea locuri.

Ceea ce este revoltător este reacţia PSD-ului la acţiunea ministrului Andronescu în privinţa situaţiei ilegale în care este de ceva vreme Universitatea Spiru Haret. Nu-mi este deloc simpatică doamna ministru, dar este absurd să vezi un Vanghelie apostrofând-o în modul lui agramat pentru o decizie în domeniul educaţiei!!! Ameninţările lui Geoană sunt de un prost-gust care m-a convins definitiv că Iliescu avea dreptate în ceea ce-l priveşte. Cum pot să ceară cu tupeu o soluţie politică la o chestiune care ţine doar de învăţământ?? Conform legilor, domnii sunt pasibili de puşcărie, pentru că prin lege învăţământul este apolitic. E adevărat însă că se rulează sume enorme prin această instituţie, la care pun botul mulţi politicieni...

Universitatea Spiru Haret trebuie să se restrângă la un număr de 5-6000 de studenţi, cărora le poate asigura un învăţământ de calitate, sau să fie desfiinţată! Că tot veni vorba – oare controalele draconice de la Universitatea Bucureşti care au loc în aceste zile sunt răspunsul acefalilor noştri politicieni la „persecutarea” „Universităţii” Spiru Haret?...

2 comentarii:

Ioana spunea...

Nu este revoltatoare reactia PSD. Dimpotriva, as zice ca e fireasca in conditiile in care studentii aia au indeplinit conditiile de admitere la facultatile USH, si-au dat examenele si si-au luat diplomele de licenta. Strigator la cer este faptul ca situatia incerta de la USH, desi cunoscuta de fostii ministri ai educatiei, precum Adomnitei sau Hardau, nu a fost solutionata la timpul potrivit.

Ovidiu Teşileanu spunea...

Diplomele nu erau valide, inca de la inceput. Este absurd sa nu existe pe diploma mentiunea formei de invatamant la care au fost urmate studiile. Nu cred ca cineva poate contesta ca numai in cateva cazuri exceptionale, sub 1% din studenti, invatamantul la distanta poate inlocui 100% unul la zi. Este adevarat ca ministerul are vina lui in taraganarea situatiei, dar si studentii care nu s-au informat la timpul repectiv si au riscat.