sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Învățământ

Ați auzit probabil despre scandalurile din învățământ din ultima vreme. Că se dau bani (de parcă n-am ști), că termină unii clasa a 12-a încă analfabeți, că unde-i calitatea, etc. S-a mai intodus în discuție și problema meditațiilor, un lait-motiv al ultimilor 20 de ani, pentru momentele în care politicienii simt nevoia să mai arunce cu niște noroi în profesori. 

Dar știați de exemplu că, la ordinul (nescris!) al inspectoratelor școlare, se cer bani elevilor pentru diplome? Da, pentru diplomele astea, ale învățământului obligatoriu și gratuit! Dacă profesorii refuză să-i ceară elevilor, li se dau calificative proaste de la direcțiune, primul pas spre datul afară. 

Iar directorii, la rândul lor, sunt amenințați acum de primării (conduse în bună parte de niște analfabeți) că vor fi destituiți dacă îndrăznesc să ceară bani. Că așa a zis șefu' de la partid. Dar că primăriilor puțin le pasă de școlile pe care le au în grijă, asta nu mai contează acum! 

Bine că se lucrează la un cod de etică pentru profesori! Dați, domnilor politicieni, ăia 6% pentru educație, așa cum ar fi legal, după care abțineți-vă să-i furați până să ajungă în școli și în niște salarii decente în învățământ, și veți vedea că nu se vor mai cere bani părinților pentru fondul școlii, fondul clasei, table, jaluzele, becuri, produse de curățenie, consumabile pentru imprimante/copiatoare, întreținere echipamente, etc. Și nici pentru cadouri. Cod de etică? Cine să-l facă, politicienii și cei din minister?!


Niciun comentariu: