joi, 30 noiembrie 2023

1 Decembrie

La mulți ani, dragi concetățeni! Și la mai multe alegeri înțelepte (pentru care să avem de unde alege)!

A mai trecut un an, PIB-ul a crescut, dar mai mult au crescut deficitul bugetar și datoria externă a țării. Încep pomenile electorale și pentru ele se strâng bani - ministerelor nu li s-au alocat fonduri suficiente pentru tot anul, în schimb s-au dat 25 de miliarde (!!!) lei din Fondul de rezervă al Guvernului acolo unde au considerat dânșii că trebuie să dea (cu siguranță după temeinice evaluări ale specialiștilor). Acum, eu sunt convins că acel Fond (de care mai auzisem anii trecuți, dar în legătură cu sume de zeci-sute de milioane, nu miliarde) nu are banii respectivi și că aceștia au fost ori împrumutați, ori tipăriți. Să sperăm într-un an mai bun? Doar dacă ar apărea careva care să merite cu adevărat votat, la multele alegeri care urmează. Altfel, mergem tot pe alegerea răului mai mic, care se dovedește sistematic mai rău decât ne așteptam.

marți, 10 octombrie 2023

Covid

M-am întrebat și eu, probabil ca mulți alții, unde se mai poate face un vaccin Covid - chiar dacă acceptăm teoria că o infectare cu Covid e „ca o gripă”, pare normal ca, așa cum există vaccinuri antigripale care sunt recomandate persoanelor cu risc crescut de complicații, să existe și vaccinul Covid. Logic, nu?

Doar că, supriză: vaccinuri anti-Covid nu există și nu se pot cumpăra, în România, cu toate că Pfizer a anunțat și Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat, în septembrie, o versiune actualizată a vaccinului pentru noile tulpini în circulație.

Dar știți de ce nu există? Deoarece tov. ministru al sănătății (mare și dăștept om!) a cugetat și a și decis în locul nostru, prin primăvară, că în loc de cele 19 milioane de doze pe care le contractase pentru anul 2023 statul român nu va mai cumpăra nici unul, „că oricum nu le facem”! Nu a decis să luăm doar 2-3 milioane, pentru persoanele cu riscuri și comorbidități, cum ar fi putut decide un om întreg la minte. Nu, nu mai luăm deloc, gata! Că e risipă de bani publici, dom'le! 

Vă dați seama în ce stat criminal condus de criminali imbecili trăim?!?!

marți, 29 august 2023

Putregai jegos

Noua catastrofă de acum câteva zile, cu stația GPL explodată la Crevedia, vine să întărească impresia de descompunere a acestui stat disfuncțional, bolnav, putrezit. Jegul administrativ, perpetuat de decenii printr-o încrengătură grețoasă de relații, datorii și mai ales furtișag a dus la zeci, poate sute de miliarde de euro furate, dar iată, aduce acum și o amenințare directă la viețile noastre - consecință care era de fapt ușor de anticipat și pe care unii au anticipat-o. Nu poți să dai posturi cheie în siguranța publică și în administrație ca sinecuri și locuri de îmbogățit pentru colegii de partid și de servicii și să te aștepți ca asta să nu afecteze, la un moment-dat, chiar funcționarea de bază a respectivelor instituții!

Zeci de oameni răniți, unii foarte grav și cu puține șanse de supraviețuire (majoritatea pompieri!), doi morți până acum, din cauza unor „băieți” care pe linie de partid și-au asigurat funcționarea unei chestii închise din motive de siguranță acum trei ani - și asta în văzul lumii, la drumul național lângă capitală! Nu era o afacere de fund de curte într-un sat pierdut prin munți. Incredibil!

Să mai spunem și despre femeia însărcinată moartă în spital acum câteva zile din cauză că medicii nu au intervenit timp de 6-7 ore de la internare? Aud azi la radio că personalul de acolo va urma niște cursuri. Păi de asta e nevoie?! Inițiativa avea vreun sens dacă, de exemplu, fusese vorba de o naștere și scăpaseră copilul pe jos, sau nu știuseră să taie cordonul ombilical! Aici nu de cursuri e vorba, ci de o minimă umanitate care a lipsit și de imbecilitate absolută! Poate din cauză că n-au vrut să-l trezească pe dom' doctor, sau pentru că doctorul nu a binevoit să se deranjeze până dimineața. Cursuri de conștiință poate?!

Nepăsarea de decenii și lipsa mobilizării pentru a da jos clicile care au pus mâna pe putere își arată colții, urmările sunt din ce în ce mai vizibile. Suntem decimați de un stat devenit criminal prin nepăsare și corupție, iar schimbarea este tot mai greu de imaginat. Scapă cine poate.


luni, 21 august 2023

Putregai

Încă un eșec al acestui stat în descompunere!

După știrea despre tragedia de pe litoral, accidentul în care au murit doi oameni și alți trei au fost răniți de un „băiețaș” de 19 ani care consumase droguri (de mai multe feluri), aflăm că DIICOT a renunțat acum câteva luni la un proces împotriva lui, după ce fusese prins cu droguri de mare risc asupra sa.

Incredibil, nu?! Și, bineînțeles, asta s-a întâmplat fără intervenția părinților lui și conexiunilor lor, care îi și dădeau bani acestei creaturi pentru mașini de fițe și droguri! Doar așa, că părea băiat cuminte.

Statul este putred și corupția ucide la propriu! Direct și clar, în acest caz. Dar și prin precedentele de beizadele scăpate basma curată, prin lipsa centrelor de dezintoxicare pentru adolescenți și tineri (pentru că drogurile sunt o problemă serioasă în toată lumea), prin mizeria unei societăți care nu mai are valori adevărate.

Editare ulterioară: Realitatea este și mai urâtă! Oprit cu două ore înainte de accident de poliție în urma unei reclamații făcute de un alt participant la trafic pentru conducerea imprudentă, cu droguri găsite în mașină, polițiștii l-au testat doar de alcool și i-au dat drumul. I-au dat cale liberă la omor, cu alte cuvinte... Vedem zilnic șoferi nebuni sau beți/drogați care conduc aiurea, deseori în mașini puternice și scumpe - cumva ei scapă „miraculos” de camerele video, de filtrele poliției...

marți, 11 iulie 2023

Despre umanitate

A noastră și a altora...

Ați auzit zilele astea de scandalul căminelor de bătrâni, adevărate lagăre de exterminare care și-au desfășurat nestingherit ani de zile activitățile criminale pe-aici, printre noi... Scriam acum câțiva ani despre asta, după o experiență terifiantă din familie. 

Mulți știam, spuneam, reclamam, dar „sistemul” nu știa, el nu aflase, „autoritățile” făceau controale care ieșeau bine de fiecare dată. Cum a fost și la Colectiv și la multe alte „bombe” care pot exploda oricând din cauza inconștienței și circuitului bolnav al șpăgilor și relațiilor. Suntem o țară coruptă fără corupți (cum bine a zis cineva mai demult), o țară bolnavă la cap fără dezaxați...

Este cutremurător ceea ce pot face unii dintre concetățenii noștri bătrânilor (nu se sfiesc, de fapt, să chinuiască și copii și pe oricine altcineva), demonstrând ceva mai jos decât animalitate, o josnicie împuțită, grețoasă, pentru care ar merita cu vârf și îndesat să fie excluși din societate pentru totdeauna. Din păcate asta este doar manifestarea extremă a unui dispreț generalizat pentru viața omului, pe care o vedem în spitalele noastre, în cum se circulă pe străzi, în nepăsarea privind efectele acțiunilor proprii asupra semenilor. În privința asta, nu mă mai pot exprima la persoana I plural, cum de obicei fac pe blog, recunoscându-mă parte a acestei societăți - nu am fost și sper sa nu ajung niciodată ca aceste jogodii care abuziv se auto-intitulează oameni.

Se va schimba ceva după acest scandal? Mă îndoiesc. Ca și după Colectiv, treptat emoțiile vor rămâne doar ale celor care au suferit direct sau indirect, restul societății va uita și se va concentra pe următorul scandal. Tovarăși bine conectați au avut grijă ca aceste afaceri ale morții să funcționeze ani de zile sub nasul „autorităților” care trebuiau să le verifice și vor avea grijă să-i scape basma curată pe vinovați imediat ce lumina reflectoarelor se va muta de pe ei.

Iar acum despre lipsa de umanitate a altora. Mari strategi pe care lumea nu putea să-i mai încapă au decis ca SUA să trimită bombe cu fragmentație Ucrainei, pentru a o „ajuta” în războiul cu Rusia (CNN). Puteți să vă documentați ce mizerie sunt aceste bombe - care se împart în sute de bombițe mai mici și seceră tot în jur, fiind studiate cu scrupulozitate pentru maximizarea „eficienței” de hăcuit oameni (soldați sau victime colaterale). 120 de țări, inclusiv majoritatea membrilor NATO, au semnat un tratat de interzicere a acestui tip de armament. SUA, Rusia și Ucraina (și cred că nici China) nu l-au semnat, deci au undă verde la hăcuit. SUA au stocuri de câteva zeci de milioane de astfel de bombe (HRW). 

Vă întrebați cum în secolul XXI un stat „democratic” poate utiliza astfel de bombe?! Și eu. Și mă mai întreb unde sunt manifestațiile cu milioane de oameni împotriva unor astfel de decizii cretine. De ce orice „average Joe” din SUA, relativ OK cu capul (cât se mai poate cu tot acest control al mass-mediei) acceptă ca bani din taxele plătite de el din munca lui să meargă la fabricarea unor asemenea bombe, pentru producerea unor atrocități în diferite părți ale lumii?!


luni, 5 iunie 2023

Despre grevă

În sfârșit educația ocupă un loc important în știrile zilnice - cum era de așteptat, nu pentru că s-ar fi făcut cine știe ce inovații, politici noi, investiții majore din partea acestui stat care abia își mai merită numele, ci din cauza grevei profesorilor. Grevă în privința căreia „opinia publică” (probabil v-ați prins de ce am pus între ghilimele sintagma asta) este împărțită și tinde să aibă păreri tot mai negative pe măsură ce se apropie examenul de bacalaureat. 

Politicienii aplică ceea ce știu mai bine (în afară de furat), adică să dezbine poporul și să întoarcă unele împotriva altora diferite profesii. Acum se demonizează tagma profesorilor, care, după cum zic pigmeii noștri „politicieni”, pun în pericol examenele naționale, viitorul generației de elevi care termină liceul acum. Dar despre celelalte generații periclitate de cele 3 decenii de mizerie în învățământ și despre viitoarele generații pentru care nu se anunță nimic bun, ci doar o deteriorare și mai adâncă a educației, de ce nu se spune nimic?!

Sunt câteva chestii de matematică elementară peste care politicienii și cine se uită-n gura lor le trec cu vederea. Primul, faptul că prin lege educația ar trebui să fie de 3 ori mai bine finanțată decât este! 6% din PIB alocați educației, aceasta este o lege dată acum mulți ani și care nu a fost niciodată respectată! Anul acesta, de exemplu, s-au alocat vreo 2% din PIB. Salariile tuturor angajaților din învățământ sunt undeva în jur de 1% din PIB. Deci alocând doar jumătate  din suma prevăzută de lege educației, 3% din PIB, s-ar putea dubla toate salariile din sistem! Revendicările greviștilor au scăzut acum la 25% majorare - 0.25% din PIB, adică. E mult, e puțin? Eu zic că e foarte puțin! Până la 6% din PIB s-ar putea investi apoi în școli și materiale didactice, perfecționări pe bune pentru profesori, prime pentru performanțe, etc. Nu de microbuze electrice (https://www.edu.ro/comunicat_presa_12_2023_PN_Microbuze_electrice_pentru_elevi) are nevoie educația în România - știți doar câte microbuze normale, pe benzină/diesel au ruginit prin curțile primăriilor sau au fost folosite în alte scopuri, din lipsă de șoferi și combustibil! Ar fi nevoie să nu se mai desființeze școli din lipsă de profesori sau din cauză că sunt în pericol de prăbușire clădirile!

Se demonizează profesorii și din cauza meditațiilor. Așa cum a zis un mare clasic în viață, „ghinion” dacă nu ți-ai cumpărat 5-6 case din meditații! Hai să vedem cum stă treaba, matematic. Meditații fac, de obicei, doar profesorii de la materiile cerute pe la examene. Într-o mult mai mică măsură ceilalți, de la discipline secundare sau vocaționale. O estimare realistă ar fi pe la vreo 15-20% din totalul cadrelor didactice. Dintre aceștia, marea majoritate fac meditații pentru a ajunge la un venit minim decent pentru a întreține o familie (deoarece cu 2 salarii de 2500 de lei din învățământ nu poți să întreții o familie cu 2 copii, de exemplu). Și rămân cei câteva sute de profesori din toată țara care „fac bani” cu adevărat din meditații (să zicem peste 3-4000 de lei pe lună), profesori care au devenit renumiți în orașele lor (sau bine conectați politic), căutați de toată lumea și care fac asta cu grupe de câțiva elevi. Aceștia sunt „scoși în față” de toți șmecherii care vor să argumenteze că de fapt profesorii au bani. Greșit, praf în ochi, proporția profesorilor care câștigă mult din meditații este infimă, din total! În plus, toți fac meditații în timpul lor liber, ceea ce e un sacrificiu pentru viața de familie, hobby-uri etc. Majoritatea nu ar da meditații dacă nu ar fi obligați de situația financiară precară. Ca și în cazul medicilor, există uscături prin pădure - sunt cazuri amplu mediatizate în care actul educațional este făcut intenționat prost în școală pentru a crea necesitatea ca elevii să vină la meditații. Astea ar fi cazuri ușor de depistat și înlăturat, într-un sistem funcțional (dar, ca și în cazul sănătății, nu se dorește un sistem funcțional, deoarece atunci totul ar fi transparent și mijloacele de furat pentru șefi și politicieni mult restrânse).

Iar meditațiile au devenit mai mult decât un moft sau suport pentru cei care pricep mai greu știți de ce? Din cauză că sistemul educațional e în cădere liberă, din cauză că profesorii lucrează „cu materialul clientului”, cu elevi din ce în ce mai demotivați să învețe (parțial și din cauza faptului că meseria de profesor a devenit indezirabilă, ei nu mai sunt un exemplu de succes) și care nu au educația necesară de acasă pentru a fi atenți la ore și a face un minim efort să înțeleagă. Și profesorii sunt, la rândul lor, tot mai demotivați de atitudinea directorilor și inspectorilor (care nu vor să fie elevi și mai ales părinți nemulțumiți de note), a părinților (care în mare parte aleargă și ei doar după note și confirmarea genialității odraslelor), de grija zilei de mâine și salariile mici, de lipsa de respect din partea societății în general.

Apoi sunt câteva chestii de bun simț care ar trebui făcute pentru un învățământ eficient în mileniul III. Între ele, numărul de elevi în clase. Incredibil, dar încă mai sunt școli în România cu clase de 35 de elevi și „ore” de 40 de minute! Dacă cineva crede că se poate face ceva educație în ziua de azi în condițiile astea, oricât de extraordinar ar fi învățătorul sau profesorul, ori e imbecil din naștere ori imbecilizat de mass-media și internet. Având în vedere scăderea dramatică a puterii de concentrare a copiilor (din cauza ritmului vieții și dispozitivelor electronice), a duratei de timp în care îi poți ține concentrați asupra unei probleme, cred că ar fi necesar să se lucreze cu clase de maximum 15-20 de elevi și ore de 50 minute (astfel încât să poată fi 3-4 perioade de 10 minute de lucru alternate cu curiozități sau părți de recâștigare a atenției de 3-4 minute într-o oră de curs). Asta ar însemna, evident, un număr mult mai mare de profesori, în prezent inexistenți și imposibil de atras într-un sistem subfinanțat, cu salarii de mizerie. Dar asta ar fi o reformă adevărată, care ar aduce într-adevăr un plus de calitate și ne-ar putea da speranțe privind educația viitoarelor generații.

Altă idioțenie este cea cu „performanța” și „salarizare în funcție de performanțe”. Dacă se va ajunge la niște salarii decente în învățământ (care, după părerea mea, ar fi pe undeva pe la dublul celor din prezent), după vreo 5-10 ani s-ar putea cere performanțe! Ar fi oarecare concurență pentru posturile vacante din sistem și n-ar mai veni în învățământ, majoritar, doar cei care nu-și găsesc alt loc de muncă. (Mai sunt și cei care au alte surse de venit, dar foarte foarte puțini, per total.)

O mare minciună este și cea provenind de la Cotroceni, că au fost satisfăcute cererile profesorilor. Nu, n-au fost satisfăcute! S-a promis o majorare de 1000 de lei brut (aproximativ 500 de lei net) a salariului, ceea ce la nivelul salariului de începător înseamnă vreo 20%, iar la un profesor pe final de carieră, vreo 14% - nu 25% pentru tot personalul, cum s-a solicitat. O altă revendicare care mi se pare esențială pentru atragerea de profesori de calitate în sistem era ca salariul de început să fie egal cu salariul mediu pe economie. Salariul mediu net era în ianuarie pe la 4200 lei, iar un salariu de începător în învățământ, plus majorarea de 500 de lei net, ar fi pe la 3000. Suntem încă departe! Deci, ce cereri au fost satisfăcute? Ultima menționată nu este cuprinsă nici măcar în acea mult trâmbițată nouă lege a salarizării, care oricum e o abureală deoarece eșalonează creșterile pe vreo 3 ani (ceea ce cu inflația actuală și prevăzută e aproape zero în termeni reali) și în plus depinde de alocările bugetare anuale - nu ar fi prima dată când creșterile sunt amânate și re-eșalonate sau legea pur și simplu nu e respectată, ca în cazul celor 6 procente din PIB alocate educație (vor acum să schimbe în 15% din alocările bugetare, ceea ce tot pe-acolo ar fi).

În concluzie: deși am un copil în clasa a XII-a și nu prea mi-ar conveni să se amâne BAC-ul, susțin greva profesorilor (așa cum ar trebui să facă întreaga societate, nu să îi preseze să înceteze greva înainte de soluționarea revendicărilor) și sper să reușească, măcar acum. Eu aș mai adăuga chiar câteva revendicări!

marți, 21 martie 2023

Sunt prost

Sunt prost. Nu reușesc nicicum să înțeleg cum poate să dea faliment cea mai mare firmă dintr-un domeniu. Iar și iar!!! Mă refer la Euroins, firma de asigurări. Ești lider de piață, stabilești prețurile de referință RCA împreună cu celelalte firme și ASF și dintr-o dată aflăm că - puffff - gata, faliment! Și chestia asta se întâmplă de mai multe ori, cu firma cu cea mai mare cotă de piață din perioada respectivă. Sună dubios. Foarte dubios chiar, dragi foarte-bine-plătiți-membri ai ASF...
Pot înțelege că-s accidente multe, din cauza drumurilor execrabile și a șoferilor inconștienți și/sau drogați sau care și-au luat permisele pe șpagă, înțeleg că prețurile reparațiilor tot cresc, la fel și cel al îngrijirilor medicale - dar tot nu înțeleg cum poate da faliment, de mai multe ori, cea mai mare firmă dintr-un domeniu! Asta e, oi fi eu prost...

sâmbătă, 11 martie 2023

Două mostre de inteligență

Și mă refer atât la inteligență normală, cât și la „inteligență emoțională” - mai rar să ai un contraexemplu perfect în ambele în același timp, iar de data asta avem două de la iluștrii noștri conducători.

Să-i luăm în ordine cronologică.

Premierul Ciucă și chat-bot-ul cu inteligență artificială ION. Într-o scenetă prost regizată și și mai prost jucată, premierul vorbește într-o ședință de guvern cu ION, învățându-l ce frumoși și deștepți sunt românii. Doar că premierul n-a reușit să țină minte una din întrebări exact cum era în „scenariu”, așa că „inteligența artificială” a transcris întrebarea adresată cu niște cuvinte inversate, semn clar că nu a fost vorba de transcrierea întrebării în timp real, ci de ceva pre-înregistrat. Apoi pauze lungi, penibile, text și mai penibil, cum ne-am obișnuit deja. 

După câteva zile, conducătorul proiectului ION de inteligență artificială e nevoit să recunoască că totul a fost regizat, că a fost vorba de „ceva simbolic”, dar că proiectul există cu adevărat chiar dacă nu e în stadiu așa avansat încât să poarte convorbiri direct. Da, într-adevăr vă credem, de data asta! Siiiigur că da!... Să nu uităm că partea asta care a fost regizată în ședința de guvern, cu a transcrie ce zice un om, e o chestie făcută de multe firme de mulți ani, care merge bine și care nu e atât de dificilă ca „inteligența artificială” conversațională propriu-zisă. Dar noi îi credem, da, că s-au concentrat pe părțile importante, nu pe asta așa banală! Penibil! Ce rost avea acest circ ieftin?!? Chiar îți pui întrebarea dacă ăștia nu sunt cumva victimele mișto-ului subalternilor!

Apoi, vizita președintelui Iohannis în Japonia. Presa a vuit că Administrația prezidențială a închiriat un avion de lux (sunt poze pe net) pentru această deplasare. După ce s-a dat la fund câteva zile, Administrația a venit cu un comunicat de noaptea minții - în care spune, între alte tâmpenii, că se aduc „prejudicii de imagine pe plan extern” pentru că nu are și România o aeronavă oficială pentru președinte, prim-ministru și alți câțiva prea-fără-de-rost măriți ai zilei. Păi sunt de acord, dragă Administrație, că ați adus un prejudiciu de imagine prin faptul că pe avionul din care a coborât președintele în Japonia nu scria TAROM! Ci era un avion mare și albastru, fără însemne, ca în filmele ieftine. De ce nu putea TAROM să facă o cursă charter pentru vizita asta? Păi, adevărul e că putea, tovarăși. Putea foarte bine, și de asemenea nu era mare brânză ca dintr-un avion Boeing 737 să fie scoase 10 rânduri de scaune și să fie înlocuite cu 3 rânduri de fotolii business class, pentru confortul președintelui! Nu afecta caracteristicile de zbor, iar avioanele sunt concepute ca astfel de modificări ale configurațiilor scaunelor să fie ușor de făcut. Dar nu, acum toți gușterii ne zic ei că investiția de câteva zeci de milioane într-un avion special s-ar amortiza în câțiva ani - păi da, dacă în acest timp închiriezi avioane de lux pentru toate deplasările, da! Ce-ar fi să amortizați voi niște fotolii pentru unul din avioanele TAROM, mai bine? Că nu e România de comparat cu SUA (cum am văzut prin presă) și avioanele ei prezindențiale.

Prin aceste două exemple, „oamenii președintelui” și „oamenii prim-ministrului” ne demonstrează fără putință de tăgadă: (i) că îi consideră pe toți compatrioții lor niște cretini și (ii) ori că nu prea au nici ei resurse la turelă ori că fac mișto de șefii lor, care din motive evidente nu se prind!

PS: Întâmplarea cu ION este ilustrativă pentru ce se întâmplă când cercetarea, ținută în mizerie la finanțare de 0.1% din PIB (dar altfel „prioritate” pentru toate guvernele din ultimele 3 decenii), primește ordine politice... Și tocmai în scopul acesta, de a executa ordine de la niște habarniști, este ținută în mizerie.