Creşte preţul petrolului, e inflaţie peste tot în lume. Toţi sunt alarmaţi că PIB-urile dau semne de stagnare, se trag semnale de alarmă în mass-media... DE CE? De ce ar trebui ca PIB-ul să crească în permanenţă? Este oare imposibilă din punct de vedere teoretic o economie în echilibru? Pentru majoritatea oamenilor, echilibrul este starea cea mai de dorit, în majoritatea domeniilor. Atunci de ce nu se doreşte un echilibru economic, de ce suntem ameninţaţi cu el ca şi cu ceva dezastruos?
Problema este că suntem trataţi de sus de mass-media şi mediile politico-economice, care ne dau de înţeles că afacerile externe şi macroeconomia sunt chestii mult peste capacitatea intelectuală a omului mediu, când nu este deloc aşa... Un „om mediu” poate înţelege 80-90% din acestea.
Această înţelegere este imperios necesară în societatea de azi, care altfel va ajunge să fie integral controlată de mass-media şi marile corporaţii, în detrimentul majorităţii. Este necesr să ne dăm seama când cei care ne conduc, fiind angajaţii noştri, ne iau de proşti si urmăresc doar interesele proprii.
Economia este azi bazată pe acumularea şi globalizarea capitalului, iar pentru ca aceasta să poată continua la infinit este nevoie de creşterea necontenită a economiei. Dar asta nu înseamnă că oamenii vor trăi în medie mai bine, ba dimpotrivă. Creşterile economice intră practic în acumularea de capital. Economiile ţărilor mici pot fi în câteva secunde distruse sau îngrăşate artificial, prin nişte fluxuri de bani virtuali dirijate conform unor interese „superioare” prin marile burse ale lumii.
Este o situaţie tensionată, din cauză că globalizarea este doar a circulaţiei capitalului, în timp ce câştigurile slariale de exemplu rămân strict locale iar capitalul reprezentat de „know-how” rămâne exclusiv în posesia ţărilor dezvoltate. Modelul economic mondial aplicat acum este unul de canibalism, în care economiile ţărilor dezvoltate se îngraşă devorând ţările din „lumea a treia”, ţinute special într-o stare de înapoiere criminală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu