În Italia au început să apară mici partide neafiliate, care uneori se axează pe problematici relativ înguste, alteori promovează schimbări sociale pe scară largă, dar care sunt de acord în privinţa unui lucru: toată clasa politică actuală, cu marile partide – cuiburi de corupţie, trebuie trimisă acasă. O nouă politică, responsabilă, cu oameni responsabili, este necesară.
În faţa acestor partide, care încurajează oamenii să le voteze sau (acolo unde nu sunt pe liste) să-şi anuleze buletinele de vot (ca să transmită mesajul contra tuturor opţiunilor disponibile), mai-marii zilei (gen Berlusconi) au scos teza „votului util” – conform căreia oamenii ar trebui să voteze numai partidele mari, care au şanse, pentru a nu-şi irosi votul. Această teză, în spatele căreia se ascunde frica de o luptă cinstită, bazată pe idei şi nu pe gogoriţe de campanie, m-a făcut să-mi dau seama că o posibilă cale pentru schimbări adevărate în politică poate fi calea partidelor mici – şi multe.
Multe partide mici, care să înceapă activitatea pe plan local. Apoi, următorul pas după câştigarea alegerilor locale ar fi desfiinţarea pragului minim pentru intrarea în Parlament, adică scăderea lui la procentul echivalent unui singur parlamentar. Ce ne interesează dacă în Parlament sunt 4 sau 400 de partide? Atâta vreme cât ar fi 600 de oameni care într-adevîr ar reprezenta alegătorii, ei vor găsi puncte comune şi legile bune vor fi aprobate.
Un partid mare, în ziua de azi, nu poate câştiga fără corupţie, fără a se îndatora faţă de diverse cercuri de itnerese pentru ca apoi, la conducere, să fie şantajabil. Partidele mici nu suferă de această problemă, tipică acumulărilor mari de putere, pentru că sint descentralizate.
Cine ştie, poate buturugile mici vor putea schimba lumea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu