În mod normal, economia ar trebui să urmeze necesităţile societăţii şi să fie modelată de aceasta. Din păcate însă, odată cu acumularea fără precedent a capitalului, economia a preluat conducerea, iar în lumea de azi noul „război rece” se dă între ea şi societate, pentru remodelarea societăţii în conformitate cu dorinţele economiei.
„Cel de-al treile val” al evoluţiei umane, prezis de soţii Toeffler acum aproape 40 de ani, întârzie să apară tocmai din cauză că economia de tip vechi (al 2-lea val, industria producţiei de masă) se opune acestei schimbări dorite şi necesare pentru societate.
Economia capitalistă, prin controlul mijloacelor de informare de către corporaţiile media şi industria publicitară, a lovit în însăşi esenţa funcţionării sistemului capitalist al „economiei de piaţă”: echilibrul informaţional. În ziua de azi cumpărătorul nu mai are acces la informaţii obiective asupra produselor, aşa că alegerea lui este arbitrară iar „selecţia naturală” a produselor bune nu se mai face.
Sistemul este în criză, pentru că se bazează pe folosirea tot mai multor resurse, în timp ce societatea devine conştientă că resursele sunt limitate şi pe sfârşite, că mediul este în pragul dezastrului şi că este nevoie de schimbări profunde şi rapide. Dacă acestea se vor putea produce în timp util, rămâne de văzut.
Un comentariu:
Va invit insistent sa ma contactati la Economie aplicata.
Si eu am studiat economie, dar am ajuns la concluzia ca fara o forma de societate civila nu se poate schimba absolut nimic.
Trimiteți un comentariu