sâmbătă, 14 martie 2009

Întrebări

Legat de situaţia economică a ţării noastre, care apare din ce în mai albastră în declaraţiile oficiale, ar fi câteva întrebări care merită puse, cu nişte răspunsuri probabile, nefardate...

1) Cum de am ajuns de la o situaţie „excelentă”, cu creştere economică de 7%, neafectaţi de criza mondială în octombrie 2008, la recesiune şi nevoia de un megaîmprumut extern în martie 2009? Poate nu din cauză că economia a căzut brusc, ci pentru că politicienii din fosta şi actuala guvernare au minţit la unison populaţia...

2) De ce un împrumut de „peste 10 miliarde euro”, acum, când BNR se laudă că are rezerve de 30 miliarde? Poate pentru că BNR nu are de fapt aceste rezerve, sau că de fapt gaura în finanţele ţării este mult mai mare de 10 miliarde.

3) De ce împrumut de la FMI şi nu de pe piaţa de capital, ca până acum? Poate pentru că România nu mai are credibilitate pe această piaţă. România este insolvabilă şi va intra în incapacitate de plată, fiind astfel nevoită să recurgă la FMI, care este o instituţie ce dă bani pe criterii politice.

4) România va fi în incapacitate de plată? Foarte posibil. Ţara noastră a avut anul trecut un deficit comercial (diferenţa dintre importuri şi exporturi) de câteva miliarde de euro şi un deficit bugetar de alte câteva miliarde. Având în vedere că exporturile scad, în condiţiile crizei mondiale, şi că din păcate consumul intern de bunuri de bază (alimente de exemplu) este asigurat în mare parte tot din import, România poate foarte bine ajunge în incapacitate de plată.

5) Care e de fapt problema? Problema este că România nu produce. Adică produce mult mai puţin decât ar fi necesar pentru un trai decent al populaţiei. Producţia industrială a fost decimată după 1989, iar sectorul serviciilor, care s-ar fi putut lansa puternic prin turism, nu a fost dezvoltat. Agricultura e şi ea adusă la stadiul Evului mediu. La asta se adaugă economia subterană şi corupţia care fac ca o parte importantă din banii rulaţi în ţară să ajungă în conturi din paradise fiscale. Prin urmare, ţara noastră consumă mai mult decât produce, de ani de zile, politicienii preferând să continue furtul şi să ne dea impresia că totul e în regulă luând împrumuturi externe de miliarde de euro pe an.

Cam asta este situaţia, dragi cititori...

Niciun comentariu: