vineri, 26 iunie 2009

Brambureală şi... abureală

Incredibilă chestia cu Boc şi salariile bugetarilor! După atâtea „negocieri” între ministere şi sindicate, după îndelungi cugetări la care au luat parte şi ministerele muncii şi finanţelor, proiectul de lege este ciuntit pe ultima sută de metri, anulând practic toată munca de până acum.

Să recapitulăm: s-a negociat cu sindicatele (aşa vândute cum sunt ele); s-a discutat cu Ministerul Finanţelor, s-a dat OK-ul. S-au stabilit coeficienţii de salarizare pentru toţi bugetarii, apoi au început să fie anunţaţi în mass-media: în mod eronat, conţinând toate taxele angajatului şi angajatorului, ca să pară mai mari. Ca să se mire populaţia de lefurile babane primite de bugetari.

Deja în acel moment mi-a devenit clar, mie şi românilor întregi la minte, că grilele anunţate nu pot fi aplicate. De ce? Pentru că ar fi însemnat creşterea majoră a fondului total de salarii, ori FMI pusese condiţia scăderii cheltuielilor. Deci, era clar abureală.

Aşa că mă aşteptam să se facă o „rectificare” de ultim moment, prin introducerea unui coeficient suplimentar (în jur de 0,5) cu care să fie înmulţiţi toţi ceilalţi coeficienţi. Astfel, de exemplu în învăţământ, salariile debutanţilor urmau să crească un pic faţă de cele actuale, iar cele ale celor în pragul pensiei să scadă cu 10-20%, din cauză că în conformitate cu noua grilă de salarizare diferenţele dintre minim şi maxim s-au micşorat.

În schimb, Ministerul Muncii m-a uimit şi pe mine, modificând selectiv anumiţi coeficienţi, adică influenţând ierarhiile stabilite de legea salarizării unice! O imbecilitate care i-a uimit şi pe cei care nu se mai aşteaptă de la nimic bun de la politicienii noştri... În plus, bâlbâiala penibilă a lui Boc, care habar n-avea de ce se întâmplă în propriul guvern – încep să mă conving că a fost pus acolo tocmai ca să fie clovn...

Dragi concetăţeni, a început deci distracţia cu salariile... Fiţi pe fază, pentru că după distrugerea economiei, devalizarea bugetului central şi a celor locale, tovarăşii au pus botul la ultima sursă de posibilă îmbogăţire pentru ei – salariile voastre...

vineri, 19 iunie 2009

„L”

Până acum puţină vreme, mai-marii naţiei, specialiştii nemaipomeniţi care ne conduc, declarau că punctul cel mai de jos a trecut, criza dă semne de slăbiciune şi economia va începe să crească din trimestrul al treilea al anului 2009. Imediat după alegeri, aşa cum era de aşteptat, previziunile au devenit brusc mai sumbre. Creşterea economică a fost amânată, din nou în mod previzibil, în trimestrul 4 al anului în curs – adică la fix când sunt alegerile prezidenţiale. Aşa cum v-aţi prins deja, scenariul de anul trecut se va repeta, după alegerile prezidenţiale urmând „revelaţia” că situaţia e mai gravă decât se prevedea.

S-a discutat şi despre „forma” evoluţiei economice în timpul crizei: „V” – adică descreştere, un minim scurt şi apoi creştere; „W”, adică două minime; „U”, adică un minim mai lung... Pe unul singur (parcă viceguvernator BNR) l-am auzit declarând acum ceva vreme, probabil fără să-şi dea seama de toate implicaţiile declaraţiei sale, că în România criza pare să aibă formă de „L”... Exact! România nu are o economie, aşa că efectele crizei se vor prelungi pe timp nedeterminat – accentuate de împrumuturi externe din care nu se vor face investiţii ci se va prelungi agonia...

vineri, 12 iunie 2009

La trecut

Gata, au mai trecut nişte alegeri. De data asta n-am mai ales incompetenţii pentru circul local, ci ne-am ales nişte clovni care să ne reprezinte la Uniunea Europeană. Poate că există câteva excepţii, dar generalizarea este justificată de majoritate.

Participarea la vot a fost scăzută, mai scăzută decât aşteptările lor şi mai mare decât speranţele mele. Pentru că cel mai util ar fi votul nul, dar următoarea acţiune în ordinea utilităţii şi spiritului civic, în condiţiile în care nu există cineva bun de votat, este neparticiparea la vot. Sunt din această cauză mândru de zona unde locuiesc, Sectorul 3 din Bucureşti, care a fost campion la neparticiparea la vot – prezenţa a fost de doar 13%.

Au fost totuşi vreo 180 de mii de oameni deştepţi, care au mers la vot şi l-au anulat. Din participarea la alegeri, putem trage concluzia că 72% din populaţie nu a simţit că ar avea pe cine să aleagă. Dragi cititori, dacă am reuşi să aducem la vot peste 50% dintre cei cu drept de vot ca să declare acest fapt, anulându-şi votul, am face o premieră mondială şi am deveni un exemplu care ar fi urmat de foarte multe popoare ale lumii. Dacă...

vineri, 5 iunie 2009

Destul!

Prin afişe puse în diferite locuri publice, suntem anunţaţi că votul dublu la apropiatele alegeri europarlamentare consitutie infracţiune, aspru pedepsită... Oare cel triplu este permis?...

Pe de altă parte, dragi guvernanţi, ca să vă puteţi lăuda cu o participare rezonabilă la vot, ar trebui să permiteţi votul cvadruplu, cel puţin. Pentru domniile-voastre, mesajul din partea electoratului nu va scris pe afişe, dar este clar: „VALEA!”

marți, 2 iunie 2009

Eu aleg, tu alegi, el/ea alege. Dar pe cine???

Peste câteva zile sunt iar alegeri. Pentru Parlamentul European, de data asta. Vom vedea iar mulţime de alegători la urne, alegând dintre aceiaşi „foşti” din care tot alegem de două decenii încoace? Cu excepţiile de rigoare – candidaţi mai tineri dar cu aceeaşi mentalitate a celor mai în vârstă, sau mai rău.

De la runda trecută de alegeri, m-am hotărât să nu mai aleg răul mai mic. Voi merge şi acum şi voi desena pe buletinul de vot o căsuţă în care voi scrie „Fără reciclaţi şi hoţi” şi voi pune acolo ştampila. Dacă ar face mulţi ca mine, am transmite un mesaj. Dar cum nu vor face, voi fi doar un nebun care se plimbă până la secţia de votare.