joi, 31 martie 2011

De la Boc

Să găsim o cale legală pentru a face o ilegalitate!

Cam aşa sună noul îndemn revoluţionar lansat azi de tovarăşul prim-ministru... Să găsim căi legale pentru a nu respecta hotărârile judecătoreşti definitive care prevăd plata salariilor mărite pentru profesorii care au dat în judecată statul român pentru că acesta nu a respectat legea.

Orice adăugire cred că e de prisos...

duminică, 20 martie 2011

Libia

A început un nou conflict, Libia a fost atacată ieri de armatele "coaliţiei" (Franţa, Marea Britanie, Canada, Spania, Italia şi Statele Unite). Probabil ca să mai salveze un pic aparenţele pacifiste ale ilustrului conducător, SUA susţin că nu au decât un rol de "suport", deşi cele 110 rachete Tomahauk lansate de pe navele americane au făcut mai multe pagube decât avioanele celorlalte state implicate.



Gadhafi este un dictator, a făcut atentate şi a ridicat şantajul la nivel de politică de stat, a înăbuşit cu violenţă opoziţia internă, este adevărat. Cu toate astea, intervenţia "pentru salvarea poporului libian", în sprijinul unor formaţiuni paramilitare care dispun inclusiv de armament greu (de unde oare?), din partea unor state care l-au tolerat şi chiar sprijinit pe Gadhafi până mai ieri, mi se pare culmea nimicniciei. Intervenţia aceasta este mai trasă de păr decât cea din Iugoslavia de acum ceva vreme, şi înseamnă încă o "extindere", o "adaptare" a dreptului internaţional la interesele corporatiste.

Pentru că este de fapt lupta pentru petrol cea care a deschis un nou front în nordul Africii. Şi având în vedere că mai sunt câteva decenii până la epuizarea rezervelor, nu vreau să mă gândesc cum va fi prin 2030-2040 - dacă va mai fi ceva...

vineri, 18 martie 2011

Somnul naţiunii

Ieri seara a fost unul din puţinele momente în care n-am fost total de acord cu Mircea Badea. Părerea lui tranşantă şi negativă despre comportamentul poporului român în general vă este, poate, cunoscută.

Faptul că o parte importantă a populaţiei României este îndobitocită de telenovele şi paralizată de frica pierderii şi a salariilor de mizerie actuale este o chestie incontestabilă, după părerea mea. Pasivitatea de care au dat dovadă românii de fiecare dată când se anunţau noi şi noi tăieri de salarii, creşteri de taxe, înrăutăţirea condiţiilor de lucru, frizează masochismul. În privinţa aceasta, şi a faptului că "ne merităm soarta", sunt de acord cu Mircea Badea.

Dar, sunt alţii care şi-ar merita o soartă mult mai crudă şi care poartă o vină importantă pentru starea de astăzi a naţiunii. Faptul că oamenii nu răspund chemărilor la miting ale sindicatelor, de exemplu, este urmarea comportamentului liderilor sindicali, care în ultimii 20 de ani n-au făcut decât să dezamăgească sindicaliştii şi pacturi cu guvernele... Apoi, este într-adevăr frica de pierderea locului de muncă, pentru că oamenii sunt reduşi la mizerie şi nu pot supravieţui câteva luni fără salariu. Mai este lipsa de solidaritate, care într-adevăr este o mare hibă a poporului nostru, din păcate cultivată şi exploatată de conducători atât la noi cât şi în alte părţi ale lumii, la alte popoare.

Soluţii? Vorba lui Mircea Badea, habar n-am... Singura care ar fi eficientă, trezirea naţiunii, pare utopică în acest moment.

joi, 17 martie 2011

Urgenţă nucleară

Urmăresc constant ştirile care vin din Japonia, din păcate foarte sărace în date concrete. Situaţia de la centrala nucleară Fukushima 1 s-a tot înrăutăţit în săptămâna care a trecut de la devastatorul cutremur urmat de tsunami. Ştiu - situaţia este una extremă, condiţiile de lucru pentru echipele de intervenţie foarte dificile, problemele tehnice sunt mari - DAR, având în vedere că avem 3 reactoare ale căror nuclee sunt în curs de topire, 4 depozite de deşeuri radioactive a căror situaţie este între neclară şi foarte gravă, nu era momentul de ezitări!

Să ni se spună că 50-200 de oameni pot ţine sub control situaţia, că 30 de tone de apă aruncate din elicopter ar întârzia semnificativ procesul de încălzire, că s-a tras un cablu de curent de 1,5km dar nu se ştie care e starea pompelor de urgenţă a reactorului, sunt chestii strigatoare la cer!!! La naiba, s-a pornit de la nişte probleme de medie gravitate şi s-a ajuns într-o săptămână la o situaţie potenţial mult mai gravă decât accidentul de la Cernobâl!


Încep să cred că Japonia, cu toate zecile de reactoare în funcţiune, nu are o forţă de intervenţie pentru urgenţe nucleare. Au lăsat totul în seama firmelor private care deţin centralele, firme care evident nici ele nu sunt pregătite (deşi poate prin contracte ar fi fost obligate să fie) pentru urgenţe majore.

Ceea ce nu înţeleg este comportamentul guvernului japonez. Trimiteţi, oameni buni, nişte sute de mii de oameni (ca să poată lucra în schimburi de maxim 1-2 ore din cauza dozelor mari de radiaţii), armata, echipamente, tot ce aveţi ca să evitaţi un dezastru! Nu un elicopter care a aruncat 4 găleţi de apă şi nişte pompieri să stropească reactoarele! Nu mai aşteptaţi să rezolve TEPCO situaţia, pentru că degeaba îi amendaţi dup-aia daca s-a dus naiba jumătate din ţară!

marți, 15 martie 2011

Universitatile

Sa zicem ceva si despre situatia din Romania. Dupa doi ani de blocare ilegala a concursurilor pentru normele vacante in mediul universitar (ilegala pentru ca universitatile sunt finantate pe numarul de studenti, prin urmare posturile didactice nu sunt posturi bugetare in sensul ordonantei respective), s-a anuntat cu mare tam-tam de catre marinimosul ministru Funeriu, in decembrie anul trecut, ca "se deblocheaza posturile".

Problema este ca desi ordonanta care stabilea deblocarea posturilor pana la nivelul de lector a fost data in decembrie 2010, inca nu s-au dat normele de aplicare a respectivei ordonante - ceea ce face imposibila pornirea concursurilor de catre universitati. Iar in curand va fi prea tarziu pentru organizarea concursurilor in acest semestru, in vederea incadrarii incepand cu semestrul I al anului universitar 2011-2012.

Bataia de joc continua, dragi tovarasi!

Probleme in Japonia

Am fost de vineri incoace martorii tragediei care are loc in Japonia. Dupa un cutremur de intensitate extrema, valuri tsunami care au ras de la fata pamantului totul pe mai multi kilometri de la tarm, a urmat alerta nucleara. Neincrederea pe care am avut-o de la inceput in onestitatea "oficialilor" care asigurau ca totul e OK cu reactoarele nucleare a fost confirmata cu varf si indesat in aceste zile. Asta nu inseamna ca as aprecia alarmismul mass-media, care a facut din "pericolul nuclear", "teroarea nucleara" etc calul de bataie pentru cresterea audientei - dar trebuie sa recunoastem ca nici sefii japonezilor nu sunt cu mult mai sus decat ceilalti conducatori ai lumii. Sub proasta, eterna scuza a "evitarii panicii" dau atat de putine informatii de la centrala nucleara Fukushima incat alimenteaza speculatiile si teoriile conspirationiste.

Cat despre reactia "cercurilor verzi" din Europa, mi se pare stupida si deplasata. Energia nucleara este necesara acum si va deveni tot mai necesara in urmatoarele decenii, cand resursele de petrol se vor apropia de sfarsit. Sursele alternative (in special solara/eoliana) sunt fiabile pentru zone izolate, uz casnic si o fractiune de cateva procente din productia totala de energie - NU mai mult - dragi ecologisti germani, fabricile BMW si Mercedes nu pot functiona doar cand e soare afara!

Din nou, trebuie sa ne dam seama de realitate: anual mor in lume sute de mii de oameni din cauza afectiunilor datorate direct sau indirect productiei de energie electrica din hidrocarburi (carbune, petrol, gaz). Pe acestia nu-i numara nimeni. De bine-de rau, dozele de radiatii pot fi masurate destul de precis, iar nivelele de la care devin periculoase sunt cunoscute, spre deosebire de cele de fum si microparticule... In plus, in jurul centralelor nucleare sunt zone de excluziune si zone mai extinse unde se fac exercitii pentru stari de urgenta, evacuari in caz de pericol etc - ganditi-va acum la termocentrala de cartier si la mirosul de ars pe care-l simtiti din cand in cand... O centrala nucleara, in functionare normala, nu produce practic deloc poluare - nici "clasica" nici radioactiva. Incidentele sunt mult mai putine si mult mai mediatizate la centralele nucleare.

Acestea fiind spuse, cred ca populatia ar trebui sa fie constienta de marile avantaje ale energiei nucleare de fisiune (despre fuziune din pacate nu sunt sanse sa vorbim ca sursa de energie pana dupa 2050) fata de hidrocarburi, sa incerce sa inteleaga riscurile tuturor modalitatilor de producere a energiei si sa determine in acest fel o mai mare transparenta de la autoritati in cazuri limita (cum este cel din Japonia acum).