vineri, 18 martie 2011

Somnul naţiunii

Ieri seara a fost unul din puţinele momente în care n-am fost total de acord cu Mircea Badea. Părerea lui tranşantă şi negativă despre comportamentul poporului român în general vă este, poate, cunoscută.

Faptul că o parte importantă a populaţiei României este îndobitocită de telenovele şi paralizată de frica pierderii şi a salariilor de mizerie actuale este o chestie incontestabilă, după părerea mea. Pasivitatea de care au dat dovadă românii de fiecare dată când se anunţau noi şi noi tăieri de salarii, creşteri de taxe, înrăutăţirea condiţiilor de lucru, frizează masochismul. În privinţa aceasta, şi a faptului că "ne merităm soarta", sunt de acord cu Mircea Badea.

Dar, sunt alţii care şi-ar merita o soartă mult mai crudă şi care poartă o vină importantă pentru starea de astăzi a naţiunii. Faptul că oamenii nu răspund chemărilor la miting ale sindicatelor, de exemplu, este urmarea comportamentului liderilor sindicali, care în ultimii 20 de ani n-au făcut decât să dezamăgească sindicaliştii şi pacturi cu guvernele... Apoi, este într-adevăr frica de pierderea locului de muncă, pentru că oamenii sunt reduşi la mizerie şi nu pot supravieţui câteva luni fără salariu. Mai este lipsa de solidaritate, care într-adevăr este o mare hibă a poporului nostru, din păcate cultivată şi exploatată de conducători atât la noi cât şi în alte părţi ale lumii, la alte popoare.

Soluţii? Vorba lui Mircea Badea, habar n-am... Singura care ar fi eficientă, trezirea naţiunii, pare utopică în acest moment.

2 comentarii:

Deceneu spunea...

Solutii exista, dar nu sunt rapide si nici nu pot fi impuse de cineva care nu-i in lumea politica, iar politicienii nu au nici un interes sa le adopte.
Oamenii nu ies in strada pentru ca nu au incredere in politicenii si nici in liderii sindicali, care s-au folosit de sindicate ca sa sustina partidele politice.
Inainte de alegerile din 2008 profesorii au fost manipulati tocmai de cei care in 2009 au ajuns la putere si ce au rezolvat!

Este necesara o noua miscare de tip Alinata Civica, care sa sustina un partid politic cu program concret de reforme.

Anonim spunea...

Poporul roman este invatat sa taca si sa inghita.Atata timp cat oamenii nu sunt capabili sa aiba o opinie pe care sa o sustina nu se poate face nimic.Si nu pot sa compatimesc pe nimeni.Romanii au facut alegerile pe care le-au facut si acestea sunt consecintele.
Si pe cine sa trezesti?Populatia acestei tari se imparte in probabil un procent mai mic de 10% de oameni ce gandesc,in rest in oameni in varsta care ar vota pe oricine pentru o galeata si un fular,care habar nu au de politica,de constitutie,de drepturile omului si nu doresc sa fie condusa tara de un om care probabil va fura,dar macar are si el niste studii si stie ce sa faca ci de un "om al poporului",de oamenii cu varste medii dupa cum ai spus,indobitociti de telenovele,si alte lucruri precum otv,religie(asta se aplica si pentru cei batrani.Am observat ca tara asta e plina de fanatici),fara aspiratii si desigur,cum am putea uita...viitorul tarii,tinerii: "bossii ce au valoare",pitzipoancele al caror vis este sa apara de cateva ori in cancan ca sa stie lumea de ele,adolescentii "rebeli" ce ii vezi de la 12 ani cu tigara in gura si iarba,tinerii ce se cred smecheri si vor sa castige bani furand(u know,povestea cu carduri de exemplu),si in final cei care in caz ca se intampla minunea si se face ceva bun in tara asta se gandesc sa strice.Nu mai e cool sa fi un om cult,sa citesti,sa mergi la scoala.Si facultatea ce sa mai zic,ar fi trebuit sa faca o diferenta,dar la noi unii nu stiu nici sa citeasca si au cateva facultati terminate.Macar am vazut un progres.Nu mai arata
Bucurestiul chiar ca o groapa de gunoi.Din pacate s-a umplut de oamenii gunoi.
Plus ca multi nu stiu nici pe ce lume traiesc.Cred ca la periferia orasului inca mai sunt oameni ce isi spala hainele la cismea,gandeste-te ce se intampla in sate.Probabil au un televizor ce prinde doar un program unde este slavit Basescu,sau poate nici macar nu au auzit de asa ceva.
Si...cui ai putea sa ii ceri ceva.Atata pot oamenii astia.Ori ramai in tara,te adaptezi si iti ratezi existenta ori pleci unde vezi cu ochii.Nu frica e problema acestor oameni ci individualismul si prostia.