duminică, 16 decembrie 2018

Pe-nserat

E urgență mare, fraților... Ultimul ceas, cum a zis un de seamă invitat la o mare întrunire a unui partid tovarăș și pretin. Ultimul ceas, că se aude clinchet, și nu de clopoței.

Trebuie să se repare „nedreptățile”, să se dea odată amnistia, să reînceapă domnii „cinstiți” să doarmă liniștit. Da, e mare nedreptate că un hoț a fost prins cu câteva înregistrări sau un flagrant care fără protocoalele mișelești n-ar fi putut fi făcute! Dar oare de ce-a furat (sau traficat influență, sau amenințat - paleta de porcării este mare), asta nu se întreabă nimeni? Oare nu-i mai bine c-a fost prins?

Iar despre protocoalele respective nu s-a pronunțat o instanță competentă c-ar fi ilegale! Atunci ce-i cu toată isteria asta a salvării de pușcărie a hoților care erau cât pe ce să scape neprinși, săracii?!

Ce vor ei? Păi, de exemplu, să scape cu o mustrare, așa, dacă restituie prejudiciul dovedit după ce fură. Vi se pare în regulă? Pe la tembeliziunile de partid se tot bate apa-n piuă că așa e normal, că de ce să mai plătească statul întreținerea pușcăriașului, că scopul e recuperarea prejudiciului, etc. Nu este deloc în regulă, și iată de ce.
În practica legală din foarte multe state în care corupția nu este atât de răspândită ca la noi, odată omul prins c-a furat oricât de puțin, trebuie să dovedească faptul că restul averii este obținută legal! De obicei furtul nu e ceva „o dată-n viață”, ci un mod de viață. În momentul în care l-ai prins pe unul și-ai dovedit c-a furat un milion, și dacă ți-l dă repede înapoi nu-l slăbești, ci verifici de unde are restul de 100 de milioane și nu-l ierți de pușcărie, ca să le mai tai altora elanul să facă la fel... Fără suspendări și amnistii. E logic, e de bun simț.

Corupția generalizată costă țara asta de sute de ori mai mult decât funcționarea închisorilor, așa că e mult mai rentabil să-i băgăm un pic la răcoare pe hoți ca să mai scadă practicarea acestui sport național, decât să-i lăsăm în libertate! Haideți să nu ne lăsăm chiar prostiți în față.

Niciun comentariu: