sâmbătă, 27 iulie 2019

Colaps

Așa arată începutul haosului, colapsul instituțiilor statului, un stat care a devenit (prin vot cinstit, bineînțeles) o cleptocrație, un stat în care hoția și minciuna au devenit comportamentul predilect al „conducătorilor” și modele de urmat pentru noile generații.

Întâmplarea tragică de ieri, cu copilul care a fost omorât de un psihopat deși reușise să apeleze (de 3 ori!!!) serviciul de urgență 112, poliția neintervenind decât după 19 ore, este incredibil prin absurdul lui. Vina e aruncată apoi între instituții: poliție, parchet, serviciul de telecomunicații speciale. Adevărul e că toate aceste servicii au partea lor de vină, iar aceasta derivă din incompetența care s-a cocoțat până la vârful piramidei (de fapt, fiind promovată de sus în jos pe toate nivelurile de conducere), această incompetență ducând la imposibilitatea de a acționa! Da, pentru că trebuie să-ți știi meseria, menirea de a fi în serviciul public, legile, pentru a decide ca șef de dispozitiv de intervenție să spargi poarta omului dacă tu crezi că înăuntru se petrece o crimă, chiar cu prețul unor explicații administrative ulterioare. Ca să intri în curțile vecinilor, să te sui să te uiți peste gard, să bați la ușa suspectului ca distribuitor de pliante, etc... Într-un cuvânt, să faci tot ce poți pentru a salva o viață de om!

STS se disculpă spunând că o funcție de localizare mai precisă era inclusă în cerințele dintr-o licitație pentru upgrade-ul sistemului 112, începută acum un an și, ca multe licitații publice, împotmolită printr-o contestație pe la Curtea de apel. Dar de ce trebuia funcția asta care înțeleg că e disponibilă și gratuit să fie inclusă într-o licitație de 40 de milioane de euro?! Și de ce nu a fost inclusă de la început în sistem?! Eu nu m-aș fi gândit că ar putea să nu fie deja operațională - când suni la 112 e vorba de o situație de urgență, poate nu știi strada și numărul, sau kilometrul la care ești pe autostradă, sau poate mai poți doar să mormăi ceva neinteligibil, cum mama dracului să nu localizezi apelul?!...

Cum să dureze 19 ore până să intervii?! Cum?!

Și ăsta e doar cel mai recent exemplu al eșecului serviciilor statului în a fi „servicii” nu de făcut bani și de acoperire pentru mai-marii zilei, ci pentru populație! Am avut săptămâni la rând sistemul de carduri de sănătate nefuncțional, iar funcționarea în condiții „normale” este doar „funcționare”, între ghilimele, pentru că merge greu și cu întreruperi tot timpul. Alt sistem plătit cu zeci de milioane de euro dar care valorează de cel puțin 10 ori mai puțin, prin hardware-ul insuficient și software-ul defectuos, instalate de o firmă a știm-noi-cui...

Sistemul 112 a mai dat rateuri mediatizate și în trecut - au murit oameni pentru că apelul nu a fost localizat și/sau nu s-a intervenit la timp. Ca să nu mai vorbim de urgențe medicale la care salvarea ajunge după jumătate de oră sau mai mult - și nu în creierii munților ci la 4km de ieșirea din București!

Incompetența ucide, da. S-a demonstrat prin dezastrul de la Colectiv, și s-a demonstrat și înainte și după el, în nenumărate alte cazuri... Întrebarea este: noi ce facem?


Niciun comentariu: