marți, 28 mai 2019

Votul și alte întâmplări

Am început ieri să scriu despre împiedicarea votului unei părți importante a românilor din străinătate, dar nu m-am mișcat destul de repede și s-au mai întâmplat și altele... Declarații, comunicate, o hotărâre judecătorească răsunătoare. Voi lăsa însă, la început, partea despre vot.

Păcat că în străinătate votul a fost sabotat pe față... Bineînțeles, mai-marii de la București știau în ce parte vor înclina balanța cei care votează din străinătate și erau conștienți că factura pentru gazele din august a ajuns la scadență, așa că nu s-au deranjat să le asigure oamenilor dreptul constituțional la exprimarea opțiunii electorale.

Ne spune ministrul de externe, inocent așa, că ei se așteptau la doar 30% participare la vot în diaspora, i-a luat prin surprindere numărul mare de alegători (așa cum și iarna îi surprinde tot timpul, la noi, pe primari și miniștri). Păi stați un pic, nu cumva avem mari probleme cu matematica și aici? (după episodul stupid de la Ministerul Mediului care „n-a găsit o formulă matematică satisfăcătoare” pentru taxa auto)

30% din cei peste 4-5 milioane de români care trăiesc în afara țării înseamnă, chiar dacă îi scădem pe cei minori, cam un milion de persoane! Cu cozi interminabile de dimineața devreme au reușit să voteze în toată lumea sub 400 de mii de oameni! Deci ce ați asigurat dumneavoastră, domnule ministru?! Spuneți că v-ați făcut datoria - întrebarea este față de cine?! Dacă votau măcar un milion, da, puteați spune că nu v-ați așteptat să fie 1,5 milioane care să vrea să voteze... Dar așa, ați furat pur și simplu peste 5% din procentele finale ale USR-PLUS și PNL! Prin îngrădirea unui drept garantat de Constituția țării.

Ulterior, sub avalanșa de acuzații, onor-ministrul de externe „a schimbat placa”, trecând de la o atitudine sfidătoare de „eu nu am nimic a-mi reproșa” la a-și cere scuze românilor din Diaspora. De parcă ar folosi la ceva scuzele, după ce ți-ai bătut joc de oameni - și nu e prima dată! Am văzut liste publicate de secțiile de votare din străinătate: peste trei sferturi din buletinele de vot alocate n-au fost utilizate, acolo unde știu că au fost cozi și oameni care n-au mai apucat să voteze! Aș vrea să aud de la ambasadele României câte secții și ștampile au solicitat și câte li s-au alocat... Cum și-a putut închipui cineva că se va putea vota în ritm de 2 secunde / votant cu doar 3-4 cabine de vot?!

S-au tot dat actualizări ale scorurilor la alegeri pe parcursul zilei, iar la un moment-dat, spre seară, s-a întâmplat ceva foarte ciudat și n-am văzut pe nimeni până acum să se întrebe: pe la 6-7 seara s-a comunicat că s-au numărat peste 99% din voturi și PSD și USR-PLUS erau la sub 0,3% diferență, pentru ca ulterior, în comunicatul BEC de la 8 seara, să se spună că s-au numărat 96% și că USR-PLUS e cu 3% în urma PSD... Din păcate n-am găsit pe net înregistrarea comunicatului, așa că să așteptăm rezultatele finale.

Cât despre sentința pronunțată - care era mult mai bine să fie dată înainte de alegeri - rămâne să vedem urmările, dacă partidul se va restructura și va renunța la măsurile economice dezastruoase și la încercările de subordonare a puterii judecătorești. Și la ordonanțele de urgență fără nici o urgență și care apoi imediat sunt peticite cu alte ordonanțe, fiind de multe ori nu doar împotriva oricărei logici economice ci de-a dreptul inaplicabile...

Vom vedea. Oricum, a fost bine că s-a votat mai mult decât prevedeau unii și aproape cât sperau alții. Epoca „politicienilor de meserie” ar trebui să apună, votul electronic și participarea directă sunt acum tehnic posibile și, după părerea mea, acest apus combinat cu un efort de informare imparțială din partea fiecăruia sunt singura cale de a păstra viabil un sistem democratic. Altfel vom asista neputincioși la eșuarea democrației și ne vom refugia (din nou) în totalitarism.


Niciun comentariu: