luni, 1 septembrie 2008

... cu televizorul!

„Aţi minţit poporul / Cu televizorul!” s-a scandat într-un anumit moment istoric... Cele 2 ore zilnic de program TV din Epoca de Aur erau în majoritate ştiri denaturate şi propagandă pentru regim. Nişte ştiri pe care nu le mai credea nimeni şi o propagandă tocită şi obtuză de care toată lumea era sătulă, nu mai avea efect. Erau 2-3 emisiuni totalizând 1-2 ore, săptămânal, care meritau văzute. Atunci se încerca minţirea poporului cu televizorul, dar cu un succes doar parţial.

Cum stăm azi, la aproape două decenii de la căderea comunismului? Astăzi, majoritatea românilor din mediul urban şi tot mai mulţi din mediul rural au zeci de posturi TV cu emisiune 24 de ore zi. Cei mai săraci au şi ei acces la minim 3-4 posturi cu emisie non-stop. Ore de emisiuni de ştiri pe zi, dar cu ştiri care uneori se bat cap în cap pe diferite posturi (sau chiar pe acelaşi post în interval de câteva ore), telenovele omniprezente cu actori execrabili şi poveşti aiurea, talk-show-uri rareori interesante şi „emisiuni de divertisment” sau concursuri de la proaste în jos. Când se mai întâmplă să ajungă şi la televiziunile din România câte-un concurs mai acătării, nu cu şi pentru cretini, el n-are viaţă lungă. Se pare de fapt că există o condiţie fără de care emisiunile nu ajung pe platoul de filmare: imbecilitatea.

Astăzi, este depăşită lozinca. Poporul nu mai este minţit. Adunând toate sutele sau miile de ore de emisie zilnică de pe toate posturile care se pot vedea din România, probabil cineva (cu un ochi obiectiv) şi-ar putea crea o imagine medie destul de veridică asupra lumii în care trăim. Doar că nimeni nu poate urmări toate emisiunile. Oamenii sunt sufocaţi de avalanşa de emisiuni de umplutură şi reclame dintre care e greu de ales esenţialul.

Astăzi, ar fi mai adevărat enunţul: „Aţi prostit poporul / cu televizorul!”

Pentru că urmărirea televiziunii timp de minim 2-3 ore pe zi şi ajungând la 7-8 pentru categoriile de oameni care stau mult pe-acasă nu face decât să ţină creierul inactiv, să-l dopeze cu pseudo-informaţii de-a gata, să-l atrofieze. Toate emisiunile proaste creează o imagine denaturată asupra realităţii, şi de fapt au ca ultim scop scoaterea omului obişnuit din circuitul decizional democratic. Aşa cum am mai scris aici, conducătorii noştri ne vor legume, nu oameni responsabili. Şi au la îndemână mijloace puternice pentru a îndeplini acest deziderat.

Niciun comentariu: