sâmbătă, 4 februarie 2017

Ordonanța - mai sunt 7 zile

Ar mai fi multe lucruri de spus despre scandalul cu ordonanța de urgență, așa că vor mai fi episoade...

Modificările din Codul penal introduse prin această ordonanță merg mult peste ce a cerut Curtea Constituțională. CCR nu a cerut nici diminuarea pedepselor (care, atenție!, are ca urmare și reducerea semnificativă a termenelor de prescriere a faptelor, lăsând fără obiect multe dosare în lucru!), nici introducerea unei limite inferioare în privința valorii prejudiciului.

Au înlocuit ambiguitatea „îndeplinirii defectuoase” a atribuțiilor de serviciu cu altă ambiguitate, „vătămare gravă” a intereselor, termenul nefiind explicat în cuprinsul Codului penal sau prin OUG 13/2017. Pe lângă faptul că nu e explicat, putem ghici că e o condiție mai favorabilă infractorilor decât simplul „vătămare” cum era în Codul penal.

Simt nevoia să repet ceea ce am scris și eu și ceea ce am auzit în sfârșit aseară spunând, la televizor, de către un avocat: CCR nu a decis că prevederile art. 297 sunt neconstituționale! Decizia CCR spune doar așa: constată că dispoziţiile art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Apoi, aud ca PSD-ul anunță că vor organiza și ei un miting. În primul rând, oamenii ar trebui să iasă în stradă când sunt nemulțumiți de ceva, nu pentru a-i lăuda pe guvernanți - așa că probabil PSD va ordona să fie împotriva lui Iohannis și eventual a celorlalți manifestanți. Vă amintește de ceva chestia asta, de prin anii '90? Pregătiți autobuzele și camioanele cu pungi de făină, oameni din teritoriu! Sper doar să nu se întâmple porcăriile de la mineriade.

Mi s-a părut incredibil tupeul lui Dragnea de a spune că responsabilitatea morală pentru manifestații și incidente revine președintelui! Da, faptul că au dat o ordonanță de urgență a cărei urgență nu a putut și nu poate fi justificată și împotriva căreia s-au pronunțat nu doar populația ci și forurile juridice, au aprobat-o și publicat-o în mod banditesc în toiul nopții, lucrurile acestea nu contează - dacă nu zicea Iohannis poporului că nu-i de acord cu ce se întâmplă noi eram orbi și cretini și nu ne prindeam, am fi fost foarte încântați de mișcarea înțeleaptă a guvernului...

Mai sunt 7 zile...


Niciun comentariu: