luni, 11 mai 2020

Un mic calcul

Citesc că anul trecut românii din străinătate au trimis în țară 7.2 miliarde de euro. Probabil puțini din banii ăștia au rămas în bănci, majoritatea fiind cheltuiți pentru traiul de zi cu zi și ceva investiții imobiliare aici în țară. Asta înseamnă că vreo jumătate din sumă a ajuns (sau ar fi trebuit să ajungă, într-o economie funcțională), într-o formă sau alta, la stat.

Același stat a mai făcut împrumuturi externe de 8-9 miliarde de euro în 2019. Asta înseamnă vreo 11-12 miliarde de euro în total, bani veniți în țară și care nu sunt rezultatul vreunor activități productive locale. Aceștia pot acoperi salariile tuturor bugetarilor din România, și dacă mai socotim și că din salariile bugetarilor jumătate tot la stat se întorc, direct, rezultă că au rămas și câteva miliarde de alte chestii - de peticit bugetul derizoriu alocat sănătății sau bugetul de asigurări sociale, de exemplu. 

Bun, și atunci unde sunt banii rezultați din activitățile productive ale României?! Intră toți în malaxorul de șpăgi și contracte inutile, cu dedicație? 
Mai există activități productive în țara asta, în afară de Dacia, Ford și câteva firme de IT?


Niciun comentariu: