duminică, 12 septembrie 2021

Trădare sau prostie?

Stau și mă tot întreb ce se întâmplă - sau de ce se întâmplă chestiile astea absurde în politichia românească. Ce sens are tot scandalul ăsta scârbos, acum, când reîncep școlile, pandemia continuă cu valul 4, vaccinările stagnează și spitalele se umplu din nou?

Părea să fie cât de cât bine după ultimele alegeri - aveam o alianță la guvernare în care a reușit să intre și un partid (sau două de fapt) „nou”, în care sunt mai puțini politicieni „cu ștate vechi”, de care ne-am săturat de 30 de ani încoace, care s-au „încuscrit” cu toate mafiile care controlează aproape toate domeniile vieții și afacerilor din țara asta. Erau toate premisele (și sprijinul președintelui) ca alianța să țină și să nu mai tot schimbăm miniștri și prim-miniștri în acest ciclu electoral. Doar că poate „noul” nu-i chiar atât de nou (și fuziunea cu PLUS cred că a dăunat USR-ului), iar unde nu-s interese subterane e și multă prostie.

Avem totuși și câteva chestii care îmi par clare. Unul ar fi că premierul putea fi sigur de reacția USR-PLUS la demiterea ministrului Justiției și, nefiind un neghiob totuși, a anticipat-o. Al doilea ar fi că dacă e aprobată moțiunea de cenzură, adio și șefia PNL - la pachet cu funcția de prim-ministru. Atunci de ce să forțezi moțiunea de cenzură? Există o înțelegere PNL-PSD? N-ar fi prima dată în istoria post-decembristă când stânga și dreapta își dau mâna peste țară pentru accesul la ciolan (dar în numele „interesului patriei”). S-ar explica așa și graba de a vota un nou PNDL fără a include (deși timp era!) modificări care să facă mai eficientă și transparentă cheltuirea banilor (și să îngreuneze furtul lor).

USR-ul este mai de înțeles, totuși - ei doar au reacționat (previzibil) la provocări. Nu prea aveau alternativă la moțiunea de cenzură, dar asta înseamnă că ar trebui să joace de aceeași parte cu PSD sau AUR, ceea ce bineînțeles îi costă mult din popularitate (oricât de temporară ar fi alierea). Și vedem cum premierul deja a profitat de asta ca să-i demită pe secretarii de stat și prefecții USR sub pretextul (stupid și neadevărat) colaborării cu AUR. Problema e că stupizeniile se pare că țin la o populație din ce în ce mai puțin alfabetizată (și în general, dar mai ales politic!). 

Păcatele USR-PLUS-ului însă se leagă de niște numiri în funcții ale unor persoane cu experiență discutabilă în domeniile respective, care contravin speranțelor pe care au încercat să le inducă alegătorilor. Pe fondul acesta, o ieșire de la guvernare le-ar dăuna mult și s-ar putea ca la alegerile următoare să găsim AUR-ul unde sperau să urce ei... Dar care ar fi interesul PNL de a avea PSD și AUR puternice la alegerile următoare?! În urma scandalului actual, PNL-ul s-ar putea să scadă chiar mai mult decât USR-PLUS în preferințele alegătorilor - au dezamăgit și ei multă lume, iar provocarea acestei crize pare un fel de „perdea de fum” ca să mai facă niște tranzacții prin culise...

Mă abțin să mai comentez postări cu Superman și altele de un infantilism care ne face să ne punem întrebări serioase despre cine mai intră în politică în ziua de azi, de ce intră doar de-ăștia...


Niciun comentariu: