marți, 17 iulie 2007

Fierbinţeală

Temperaturile extreme revin, ca să ne amintească de faptul că România este într-una din zonele care sunt şi vor fi foarte afectate de încălzirea globală în următorii ani.

Au fost ani în care recolte excelente au rămas pe câmp, din lipsa mijloacelor de a le recolta (a se citi "nepăsării" de fapt...). Acum, roata norocului se întoarce, şi vom avea recolte mult mai mici decât era prevăzut, şi insuficiente şi pentru consumul intern minim.

În plus, ceva inundaţii acum câteva luni şi un nor toxic de la vecinii de la răsărit (şi nord), ca să întregească imaginea. Există un "timp potrivit" pentru tot... România a avut şi a ratat ocazie după ocazie în ultimele aproape două decenii, de la educaţie la turism şi agricultură. N-ar fi prins rău acum sitemele de irigaţii care au fost distruse (dezmembrate şi furate) după '89 - dar nu le mai avem... Nici nişte rezerve bugetare pentru intervenţii de urgenţă în astfel de cazuri n-ar fi stricat - dar ratând şansa boom-ului IT-cercetare nu am avut de unde le strânge...

Timpurile devin dificile, natura începe peste tot pe Glob "răzmeriţa" împotriva stupidităţii oamenilor. Noi am fi putut fi acum mult mai pregătiţi decât suntem. Oare cum va rezista economia românească, deja beteagă, provocărilor naturale care vor urma?

Niciun comentariu: