vineri, 16 mai 2008

Cuba

E interesant ce schimbări de situaţie vor apărea cu ocazia retragerii lui Fidel Castro. Cuba stă ca un ghimpe în coasta americanilor. Aşa cum ne-a învăţat istoria, nu pentru că ar fi un avanpost comunist, nici pentru că nu există democraţie ci dictatură (ambele variante au fost utilizate de-a lungul timpului pentru a justifica ostilitatea şi embargoul impus acestei ţări).

Cuba, după revoluţia prin care Fidel Castro a ajuns la putere, a avut o evoluţie socio-economică foarte rapidă, până la niveluri care au îngrijorat şefii americani – pentru că putea deveni un model pentru alte ţări din sfera lor de influenţă. Cuba a încercat o apropiere şi colaborare cu SUA, dar a fost refuzată, aşa că s-a întors spre cealaltă mare putere a timpului, URSS. Aceasta i-a acordat un ajutor fără de care Cuba, în plină zonă de influenţă americană, nu avea cum supravieţui.

În Cuba a fost creat un sistem de asistenţă sanitară la nivel foarte ridicat, iar economia a reuşit să funcţioneze. Populaţia, în medie, nu era nemulţumită de conducere, chiar dacă aceasta era dictatorială.

Cuba are acum probleme, pentru că ajutorul rusesc nu mai are de unde veni, iar embargoul continuă nemilos, deşi complet nejustificat. Este interesant totuşi cât a rezistat această ţară presiunii super-puterii SUA, cât de mult poate conta de fapt voinţa unui popor, fie el şi mic.

Niciun comentariu: