marți, 7 aprilie 2009

Rectificări

S-au făcut unele rectificări la Bugetul pe 2009. Atât de aşteptatele rectificări pozitive evident nu s-au produs, fiind dimpotrivă tăiate fonduri - chiar şi la Educaţie şi Cercetare, unde s-a luat înapoi suma cu care fusese suplimentat bugetul de eutanasie al Cercetării. S-au mai luat măsuri în cel mai bun caz discutabile, de genul impozitării cu 90% a salariilor mari şi plata de către firme a unui impozit minim anual (care nu este deloc mic) - care lovesc în mult-trâmbiţata "cotă unică".

Ordonanţa cu scăderea cu 20% a cheltuielilor bugetare, tecută sub tăcere imediat după aprobare (se minţea atunci că s-ar referi doar la aparatul central al statului) îşi arată acum efectele, reducerile afectând toţi bugetarii - un caz clar, din nou, de trădare din partea sindicatelor care trebuiau să protesteze de la început. Acum s-a "căzut de acord" chiar în privinţa unor disponibilizări colective de la transporturi, învăţământ etc.

De ce toate acestea? Pentru că Statul nu mai are bani, este în colaps financiar - cu toate "centurile de siguranţă"... Şi în acest timp, banul public continuă să fie irosit şi furat cu neruşinare - vezi eterna schimbare de borduri din Capitală şi nu numai, proiectele utopice de genul monorail-ului spre Otopeni (proiecte absurde dar pentru care se plătesc bani pe tot felul de studii de fezabilitate) etc.

Şi când văd toată gargara ieftină a politicienilor, în frunte cu Băsescu şi Boc, exponenţii unei culturi submediocre şi a nepăsării populaţiei acestei ţări, chiar mi se pare că nu mai e speranţă...

Niciun comentariu: