luni, 12 ianuarie 2009

Intercity, criză şi ghicitori

Scriu aceste rânduri într-un Intercity nemţesc care străbate noaptea cu vreo 200km/h, gândindu-mă la România, criza economică mondială şi prevederile pentru 2009 ale unei astroloage pe care le-am auzit întâmplător cu o ureche acum câteva zile.

Germania este motorul Europei, la concurenţă cu Franţa. România şi alte ţări nou-aderate par să fi fost admise în UE numai pe post de combustibil, forţă de lucru ieftină de ars în industria vestică în căutarea competitivităţii cu producătorii asiatici. Dar a venit criza.

Criza economică a pornit de la una financiară, datorată lăcomiei fără limite a unor bancheri şi lipsei reacţiei publice la aceasta. Important este că scăderea producţiei industriale şi a PIB-urilor sunt realităţi acum, care din păcate se traduc în creşterea şomajului şi scăderea nivelului de trai pentru oamenii de rând. Cu alte cuvinte, creşterea PIB-ului în ultimii ani s-a regăsit în cea mai mare parte în avuţia unei minorităţi, iar acum scăderea lui afectează majoritatea. Inechitatea nu e greu de observat şi mulţi o simt pe pielea lor, fapt care a încurajat prezicătoarea să prevadă iniţiatie revoluţionare pentru noul an. În România şi în lume.

Lumea se pare că vrea „schimbarea”. Sperăm doar să nu se păcălească aşa cum ne-am păcălit noi acum câţiva ani, alegând-o...

Niciun comentariu: