sâmbătă, 23 februarie 2008

Civism

Domnul prim-ministru Tăriceanu reproşa acum câteva zile unor asociaţii şi grupuri media că instigă la ”nesupunere civică” în privinţa taxei de prima înmatriculare a autovehiculelor.

În primul rând, ar fi interesant de remarcat faptul că, în prealabil, premierul s-a contrazis pe sine însuşi în 2 declaraţii, în care spunea pe de o parte că taxa are motive ecologice şi pe de alta că dacă s-ar desfiinţa, Renault şi Ford ar fugi (respectiv n-ar mai veni) din (în) România. Avem aşadar motive întemeiate să credem că într-adevăr motivaţia ecologică este superficială şi de faţadă.

Domnul Tăriceanu se înşeală însă când acuză asociaţiile şi media de instigare la nesupunere civică. Nesupunerea în acest caz este într-adevăr foarte civică, pentru că are motive întemeiate, spre deosebire de punctul de vedere partizan al premierului. Iniţiativele domniei-sale sunt profund necivice şi chiar lipsite de un elementar bun-simţ.

Iar nesupunerea civică a rămas unul din puţinele mijloace eficiente de protest ale populaţiei, într-o lume care gravitează din ce în ce mai mult în jurul capitalurilor şi marilor interese. Nesupunerea civică se practică şi în alte ţări, cu tradiţie democratică.

În concluzie, când domnul Tăriceanu mai are astfel de cugetări, ar fi mai bine să le ţină pentru sine, nefiind la prima deraiere pe tărâmul îmbietor al pumnului în gura adversarului. Da, adversarului, pentru că pentru politicienii şi guvernul pe care le avem, noi suntem adversarii.

Niciun comentariu: