duminică, 19 iunie 2016

Alegeri, aleși și alegători

Chiar așa, cum zicea Cristian Tudor Popescu, mai are rost?

E adevărat, ei încearcă să-și scape pielea. Ce motiv au avut, sau ce scuză le-am putea găsi însă sutelor de mii, poate milioanelor de cetățeni ai acestei țări care au votat acuzați sau condamnați penal pentru diferite fapte? Sunt acești infractori dovediți modelele de urmat pentru cetățeanul de rând?

După alegerile trecute „aleșii” s-au cam alarmat că începuse să ia amploare faza cu anularea votului ca mijloc de protest față de „clasa politică” a acestei țări, așa că au propus și aprobat găselnița cu un singur tur de scrutin - astfel și dacă participă la vot doar 30% din alegători și 80% dintre ei își anulează votul pentru că n-au pe cine vota, tot „se alege” cineva, care a avut cele mai multe voturi din restul de 20%.

În aceste condiții, ajungem la statistica numerelor mici, deci cel mai eficient mijloc de protest redevine votul - dacă sunt candidați independenți sau încă nemânjiți de apartenențe politice ar trebui să facem efortul să ne informăm despre ei și să mergem la vot. Din fericire internetul permite o informare alternativă în afara „mașinăriilor de partid”, canalelor TV pentru babe și scandalagii.

Și mai permite ceva internetul - un nou tip de partid, democratic și participativ, care să funcționeze pe bază de idei și brainstorming, liderii să fie aleși în cunoștință de cauză iar inițiativele propuse, dezbătute și susținute de toți membrii.

Niciun comentariu: