sâmbătă, 25 iunie 2016

Din nou alegeri...

Rezultatele referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii m-au șocat, ieri dimineață când am auzit rezultatele parțiale! Eram convins că pragmatismul anglo-saxon va învinge astfel încât nu vor renunța la multiplele avantaje economice datorate apartenenței la Uniunea Europeană.

Dar manipularea anti-UE din mass-media (a diferitelor grupuri de interese) și motivul (idiot dealtfel) al „invaziei străine” s-au dovedit pentru cetățeanul de rând mai puternice decât motivele de a rămâne în uniune. 

Mi se pare însă absurd ca o decizie de asemenea importanță să fie lăsată pe mâna unui procent - două dintre cei cu drept de vot. Diferența dintre cele două tabere a fost de 1,3 milioane voturi. Deci dacă 650 de mii ar fi votat invers de cum au făcut-o, aveam egalitate... 650 de mii de oameni decid încotro o ia o țară cu populația de 60 de milioane de locuitori?! Este absurd, și din cauza acestei absurdități au apărut tot felul de voci care cer independența anumitor zone (chiar a Londrei, care a votat cu o majoritate confortabilă pentru rămânerea în UE). 

Dacă măcar s-ar fi impus necesitatea unei majorități de 2/3 ar fi putut fi acceptabil - dacă două treimi dintre alegători zic într-un fel ar fi cam aiurea să nu fie luați în seamă. Dar dacă din tabăra pro-ieșire în următorii ani doar 5% își pierd joburile din cauza scăderii economice care va urma ieșirii din UE (asta înseamnă deja 800 de oameni) și regretă modul cum au votat, deja ar răsturna victoria fragilă de pe 23 iunie a taberei Gică-contra. Dar reintrarea în UE nu s-ar face peste noapte, efectele sunt enorme și pe termen lung.

Eu încă sper ca politicienii britanici (care sunt în majoritate în favoarea rămânerii în UE) să nu facă după cum indică referendumul - la urma urmei, referendumurile sunt consultative, legile și deciziile sunt luate de către Parlament și Guvern. Nu poți lăsa un mic grup de oi fără cap să decidă viitorul UK!

Niciun comentariu: