joi, 2 iunie 2016

Infect...

Cred că mulți dintre dumneavoastră sunteți îngroziți de știrile care vin dinspre sistemul medical în ultima vreme, în special cele privind dezinfectanții (dar și cea de ieri, de exemplu, despre experimentele efectuate pe pacienți din secțiile de psihiatrie este destul de urâtă).

Acum ceva timp scriam dupa accidentul de la clubul Colectiv că nu se poate face statistică pe numere mici și că prin urmare ceea ce susținea Moise Guran era eronat. Deși în principiu este adevărat că statistica funcționează doar pe numere mari, întâmplarea a făcut ca în acest caz proporția de infecții intraspitalicești să fie aproape de fapt de cea reală din România.

O situație dezastruoasă, monstruoasă, înfricoșătoare! Am văzut și o estimare a numărului anual de decese datorate acestor infecții (aici), care deși șocantă, are șanse să fie reală: 76000 de oameni pe an! Chiar dacă ar fi de două ori mai mic acest număr (și din păcate asta ar fi o estimare hazardat de optimistă!), tot este unul uriaș! Situația a durat mulți ani (înrăutățindu-se) și de fapt se pare că în bună parte diferența de speranță de viață între România și țările civilizate poate fi atribuită acestor infecții și de fapt dezinfectării insuficiente din spitale.

Să ne înțelegem: este vorba de sute de mii de oameni morți cu zile, din cauza setei de îmbogățire a unora! Este crimă cu premeditare, omor în serie, și nu doar infracțiune economică și înșelăciune! Nu poate nimeni întreg la cap să susțină că n-au știut! Oricine, de la un om cu patru clase primare până la un doctor, își putea închipui că nesterilizarea spațiilor și instrumentelor din spitale ar putea duce la moarte! Poate au subestimat numărul, dar asta nu înseamnă că încadrarea ar fi alta. De la hoții din firmele care au vândut produsele neconforme, la directorii și responsabilii cu achizițiile din spitale (și cei care au pus umărul la mușamalizarea datelor privind infecțiile la nivel local sau central) și până la scara ierarhică din Ministerul Sănătății, toți ar trebui cercetați și toți cei suspecți judecați pentru infracțiuni de omor în serie, pasibile cu pedeapsa închisorii pe viață.

Ce este mai trist este că mulți bănuiau sau chiar știau de această situație, dar n-au spus-o, legea tăcerii a funcționat în majoritatea cazurilor, iar în cazurile puține în care oameni cu o coloană vertebrală mai dreaptă au spus ceva, au fost repede reduși la tăcere de „sistem”. Un sistem mafiot criminal.

Este cazul să nu ne mai comportăm ca vitele duse la tăiere, să așteptăm cu capul plecat să ni se dea ca pomană drepturile noastre! Să nu ne mai lăsăm omorâți de niște canalii pe care le mai și plătim ca să „conducă”...

Niciun comentariu: