sâmbătă, 5 septembrie 2009

Două chestii. Importante.

În ultimele zile, se face mare tărăboi pe asumarea răspunderii Guvernului în privinţa câtorva legi, între care legea unică a salarizării bugetarilor şi codul educaţiei. Dacă legea salarizării poate fi urgentă pentru a mai scădea salariile şi implicit a scădea presiunea asupra bugetului secătuit, nu este evident de ce atâta grabă în trecerea fără discuţii a legilor privind educaţia. La nivelul de subsol la care au ajuns politicienii români, n-ar fi de mirare ca graba să fie provocată de vreun fiu care ar trebui să dea bacalaureatul în 2010. Serios vorbind, această insistenţă stupidă în a promova o lege care oricum ar fi ilegal să mai fie aplicată din anul şcolar 2009-2010 (ar fi trebuit să intre în vigoare înante de 1 septembrie pentru aceasta) este suspectă. Este trist că o lege atât de importantă a ajuns mingea de ping-pong în meciul Băsescu-restul lumii, un motiv de abureală electorală...

A doua problemă importantă este cea a „Ţinutului Secuiesc”, care pare trecută cu vederea de clasa politică, mai interesată de perdelele doamnei Udrea sau de ciorovăiala continuă între PD-L şi PSD. După ce, la începutul anului trecut, a fost aprobată în mod ilegal înfiinţarea Partidului Civic Maghiar (această ilegalitate e una obiectivă, formaţiunea având scopuri declarate anticonstituţionale), azi a fost în secuime o mare adunare a aleşilor locali în care s-a decis steagul şi imnul regiunii, şi a fost votată o petiţie către Parlament pentru autonomie. Liderii PCM au declarat mai demult că evenimentele din Kosovo sunt un precedent pentru ei, deci intenţiile sunt clare. De când au pierdut vaca de muls a guvernării şi au văzut că discursul secesionist are priză la public, şi cei de la UDMR au început să tindă spre discursul PCM. În zonă, trecând peste exagerările din ambele tabere, sunt probleme etnice – mai bine zis au început să apară, rod al continuelor instigări din ultimul deceniu. Evident ar fi fost un fapt reprobabil şi exagerat ca, la aflarea veştii, Băsescu să trimită armata în zonă (pentru că pe poliţia locală oricum nu se poate conta în asemenea cazuri). Motive legale ar fi avut, pentru că reprezentanţi ai PCM au încălcat în mod repetat legile ţării, aducând atingere chiar siguranţei naţionale. Dar ar fi fost bine ca politicienii noştri să iasă în mass-media şi să declare concis şi fără echivoc că Statul român nu va tolera nici un fel de atingere asupra integrităţii sale teritoriale, şi că se vor lua măsurile legale împotriva celor care instigă în acest sens. În loc de asta, nimic... Domnul Preşedinte o fi ocupat.

5 comentarii:

duke2007 spunea...

Sunt perfect de acord cu tine. Inteleg ca reforma in varianta "Miclea" ar fi o idee mai moderna. Dar daca se ofera putere discretionara directorilor de scoli, atunci e jale! Nu suntem copti pentru asta! Va mai trebui sa treaca multa apa pe Dambovita pentru ca un director numit evident pe criterii politice chiar sa-si faca treaba...

Ovidiu Teşileanu spunea...

Problema cea mai mare pe care o recunosc invatamantului este dezinteresul societatii pentru educatie. Din pacate, nu reformarea continua a invatamantului este solutia, ci renuntarea, din partea societatii, la superficialitatea care a luat locul tuturor idealurilor si valorilor. Trambitata "descentralizare" este, in momentul actual, doar o fuga de raspundere, sau oferirea de cai suplimentare de promovare a non-valorilor.

carcotashu de serviciu pe companie spunea...

Cu tot respectul, prietene, esti naiv. Basescu abia a lansat spre UDMR propuneri directe de colaborare la guvernare. Il doare in spitz de integritatea teritoriala a Romaniei. El are treaba numai cu propriul buzunar, indiferent ce se intampla.

Ovidiu Teşileanu spunea...

Sunt intru totul de acord. Nu cred in buna credinta a Basescului.

Anonim spunea...

Cat timp a fost PNL-ul la guvernare ce-a facut ???Cred ca :alegatorii o sa faca cum e mai bine !!