luni, 23 aprilie 2007

Politica murdară

Politica e murdară pentru că este facută de oameni murdari. Imaginea execrabila a politicianului în ochiii românilor este urmarea a 18 ani de scandaluri, furturi din bunurile publice, corupţie. Politicienii noştri de azi sunt activiştii şi securiştii de ieri, rapid imbogăţiţi şi "convertiţi" la capitalism după Revoluţie.

În 1990, puţini erau cei care ştiau ce este acela capitalism, în afară de mai-marii partidului şi securiştii care au avut prilejul să-l vadă şi să-l studieze la faţa locului. Aceştia au putut, în vidul legislativ creat în mod deliberat după Revoluţie, să acţioneze NUMAI în interes personal, sustrăgând din economia României zeci de miliarde de dolari şi abia apoi dând legi care să-i oprească pe alţii să facă ceea ce au făcut ei. Nici măcar nu pot fi acuzaţi că au acţionat ilegal, pentru că nu existau atunci legi care să le interzică faptele pe care le-au făcut. Imoral şi antinaţional însă, da.

Clasa noastră politică este o adunatură de astfel de oportunişti, deocamdată negustori cinstiţi. Există însă şi cei care au continuat să fure şi după apariţia legilor, şi care acum controlează politica pentru că altfel ar ajunge după gratii. Pentru aceştia, riscul unei adevărate schimbări in viaţa politică este capital.

Vestea bună este însă că există o ieşire din situaţia care pare fără ieşire: generaţia îmbogăţiţilor de la Revoluţie îmbătrâneşte, şi din fericire pentru noi ceilalţi, urmaşii lor nu par să fie interesaţi de politică. Evident, având banii, şi aceşti urmaşi vor CERE de la clasa politică, dar poate că la un moment dat clasa politică NOUĂ îşi va permite să nu le mai DEA.

Întrebarea e când şi cum poate fi întemeiată noua clasă politică.

Niciun comentariu: