miercuri, 13 august 2008

Cortina de fier

Ştirile din Georgia s-au succedat cu repeziciune... Se pare că în sfârşit înaintarea armatei ruse a încetat, pentru că aşa a vrut preşedintele (prim-ministrul de fapt) rus. În mod sugestiv, ordinul a fost dat cu câteva minute înainte de sosirea preşedintelui francez la Moscova.

Ruşii au făcut o demonstraţie de forţă, iar lumea s-a uitat şi atât: nu te poţi pune cu o ţară care deţine mii de focoase nucleare. Am văzut un interviu pe CNN cu ministrul de externe rus – un domn între două vârste, care vorbea o engleză mult peste nivelul Putin-Băsescu, se vedea că a fost şcolit prin Vest... Îi tot dădea cu peace-keepingul, când a fost întrebat ce căuta armata rusă la zeci de kilometri în afara regiunilor separatiste, pe teritoriul Georgiei: moment în care, cu un cinism demn de „lumina de la răsărit”, tovarăşul respectiv a dat exemplu intervenţia NATO în fosta Iugoslavie, când a fost bombardat Belgradul aflat la peste 100km de zonele cu probleme – prin comparaţie ruşii au fost modeşti, n-au mers decât câteva zeci de kilometri în teritoriul georgian. Acesta este adevărul, americanii s-au comportat la fel şi au creat precedente periculoase, cu urmări care încep să se vadă.

Al doilea lucru despre care voiam să scriu este un sondaj public pe CNN în care întrebarea era „Ce sunt operaţiunile Rusiei din Georgia?” cu opţiunile „menţinere a păcii” şi „invazie”. Spre enorma mea surprindere, ştiţi care erau rezultatele? 70% dintre cei care votaseră pe site-ul CNN (vreo 20000 de oameni) ziceau „peacekeeping”...

Înseamnă că în spatele cortinei de fier a dezinformării, în ziua de azi se poate întâmpla orice. Omul îndoctrinat de reclame şi propagandă e gata să creadă cele mai absurde găselniţe ale conducătorilor... Fără să gândească.

E adevărat că Gerogia a început operaţiuni militare de amploare acolo, acum câteva zile. Este însă la fel de adevărat că ruşii mişcaseră în prealabil forţe armate în zonă, erau pregătiţi. De asemenea, Oseţia de Sud este cumva în afara Georgiei din 1992, dar e din punct de vedere legal şi formal parte a statului georgian – în astfel de regiuni „separatiste” (cum a fost şi Kosovo), aşa-zisele „forţe de menţinere a păcii” nu fac decât să prelungească la nesfârşit starea conflictuală, ele împiedică escaladarea pe scară largă a confruntărilor dar nu rezolvă nici o problemă. Ei, se pare că lumea nu mai e în stare să vadă că situaţia acolo era anormală, că de pe teritoriul Oseţiei se trăgea spre localităţi georgiene, că au tot fost provocări de-a lungul timpului la care Georgia a fost obligată să nu răspundă din singurul motiv că e stat mic.

Gândiţi şi filtraţi informaţia, dragi cititori! Armata georgiană avea tot dreptul să intervină într-un teritoriu din care se trăgea asupra ei şi care aparţinea statului georgian! Nu ruşilor. În Oseţia de Nord şi Oseţia de Sud trăiesc (în pace) şi ruşi şi georgieni, sunt familii mixte ca în toate regiunile de frontieră. Regiunea a fost prin urmare împărţită între Rusia şi Georgia la dezmembrarea URSS, Oseţia de Sud nu e un teritoriu numai cu ruşi, care aparţine de drept Rusiei. Iar ceea ce a făcut Rusia ca „represalii” (cum deschis a declarat Putin) a fost o invazie a unui alt stat independent, a fost o distrugere fără sens care dă înapoi economia Georgiei cu mult, îndepărtând aspiraţiile georgienilor de bunăstare... A fost o demonstraţie de forţă a Rusiei care conform aspiraţiilor lui Putin (un personaj deosebit de periculos) se vrea în continuare mare putere. Despre rolul NATO în toată tărăşenia, mâine.

Niciun comentariu: