duminică, 3 august 2008

Salvare?


Ieri am auzit de încă un accident în care a fost implicată o salvare, şi cred că subiectul merită aprofundat un pic. Şoferul SRI care a avut vina (parţială conform poliţiei, totală după mine) accidentului de ieri reprezintă poate un caz extrem de prostie, tupeu şi nesimţire, pentru care sunt renumiţi securiştii (foşti şi prezenţi), SPP-iştii, angajaţii firmelor de pază (a celor mari şi cu maşini tari). Totuşi, mergând pe străzile României vreo 50,000km, am putut să văd o comportare generală de nepăsare în privinţa salvărilor – românii se străduiesc mult mai puţin să le facă loc decât cetăţenii din alte ţări.

Acesta este un semn de incultură şi necivilizaţie. Pe vremea comunismului, salvările erau insuficiente ca număr şi dotări, practic cine ajungea să depindă de ele nu avea mari şanse să supravieţuiască. Şoferii nu se întâlneau des în trafic cu ele – iar traficul era oricum mult mai lejer. Acum, deşi poate încă nu destule, există salvări mult mai multe şi mai bine dotate. De ce să împiedicăm acum salvarea unor vieţi printr-o nepăsare criminală??

Să fumezi nepăsător şi să asculţi muzică atunci când în spatele maşinii tale vezi girofarul şi auzi sirena unei maşini a Salvării, mi se pare o imagine grotească, absurdă... Şi totusi, am văzut-o şi sunt convins că nu e un caz izolat. Ar trebui să se gândească cei în cauză cum ar fi să fie ei în salvare...

Niciun comentariu: